Heerlijk verpakte eiwitten vind je in schelpjes. Makkelijk, want snel klaar. En schelpjes passen overal bij. Bijvoorbeeld. bij gebakken spinazie en een roomsausje met sjalotjes. Helaas staat room niet op het lijstje van de 100 ingrediënten van Dukan.

In Spanje weten ze goed raad met alles wat uit de zee komt. Bijvoorbeeld dit Spaanse gerecht vrij vertaald door Joof. Dukan vindt alles goed, behalve de pasta. Als je bang bent dat de maaltijd niet genoeg vult, kun je gewoon twee flinke scheppen kwark op je bord scheppen. Ook kwark is lekker met knoflook en kruiden. Niet mengen, want dat is echt zonde van de tere smaak van de vongole.

Per persoon een teentje knoflook klein snijden en heel zachtjes laten sudderen in ruim olijfolie. Zorg dat de knoflook niet donker kleurt. De knoflook is goed gaar als hij zacht en zoet is. Als het zover is, mag de vlam vol onder de pan en kan de rest van de ingrediënten erbij: vongole, garnalen, peterselie, selderij, zout, peper. Eventueel een half glaasje witte wijn om de schelpjes open te stomen. Binnen enkele minuten klaar. En op het laatst, voor degenen die niet lijnen, de net gekookte pasta erdoor. Direct opdienen met verse citroen. Met een glaasje droge witte wijn als je niet zo’n haast hebt om afscheid te nemen van Pierre.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van aantal ingrediënten en ‘gang’. Reken op ongeveer 150 tot 200 gram zeevruchten per persoon. Als voorgerecht kun je met de helft toe, of kun je het met meer mensen delen. Naast vongole en garnalen kun je ook mosselen of vis toevoegen. De vis mag het eerst in de pan als het vuur hoog staat, want deze heeft de meeste tijd nodig. Neem ongeveer een eetlepel verse kruiden (voor vier personen).

Vongole