In de Betuwe denk je niet zo snel aan akkerbouw. Maar natuurlijk zijn er wel akkerbouwbedrijven. De Kortenhof is een akkerbouwbedrijf met fruit. Er is een boomgaard met pruimen. Het is een duurzaam bedrijf en dat blijkt overal uit. Ze zijn zuinig met energie en winnen warmte uit grondwater en zonlicht. Ze proberen het gebruik van insecticiden te beperken. In het bouwplan: graan (brood), triticale (veevoer), koolzaad (brandstof, olie), capucijners en sojabonen (!). Alles staat er mooi bij. De meeste gewassen kunnen al bijna geoogst worden, dus er zijn weinig bloemen.

Maar gelukkig is daar net zo’n mooi fluwelen randje als ik laatst aan de andere kant van de Korne zag. Een strook van ruim twee meter vol met bloemen.

20130711-175130.jpg20130711-175223.jpg

Bloemen om insecten te herbergen die helpen om allerlei luizen en ander ongedierte te bestrijden. En om bijvoorbeeld bijen te voeden met pollen (meeldraad). Er is ook een bijenhotel om eitjes in te leggen. Dat zit al bijna vol. Volgend jaar vliegen ze uit. De bijen zorgen voor een goede vruchtzetting in de gewassen.

Tijdens de rondleiding op het bedrijf zagen we iets donkerroods. Een haas? met zo’n staart? Nee, een vos. De vos jaagt op fazanten, kievitten en andere weidevogels. En dat vind de boer, ook jager, niet leuk. De vos zal daar niet lang meer rondlopen.

20130711-175139.jpg

Capucijners. Bijna klaar! Veel eiwit, maar ook veel koolhydraten. Mag niet van Dukan. Of zou Dukan ze niet kennen?

20130711-175146.jpg

Sojabonen. Nog in de bloei. Het gewas heeft nog wel wat warmte en zon nodig om tot vol wasdom te komen. Ook heel veel eiwit, maar ook heel veel vet. Niet toegestaan door Dukan in fase 2, maar later wel.

20130711-175154.jpg

Triticale. Zeg maar dubbel graan. Alleen geschikt als veevoer. Er is ook gewoon graan. Om brood van te bakken. Maar ook dat mag ik voorlopig nog niet. Wat ik wel mag: de vliesjes die om de zaden van graan zitten. Het kaf of de zemel. Daar mag ik onbeperkt mijn yoghurt mee opleuken. Oergezond. De familie op het bedrijf start de dag ook met muesli verrijkt met zemelen. Zou het eigen oogst zijn?