Het is bijzonder grappig om te zien hoe marketeers elkaar napraten. En hoe entrepreneurs, zzp-ers, of welke ondernemers dan ook de adviezen klakkeloos volgen. Iedereen die voor zich zelf wil beginnen, moet nadenken over wat hij zijn klanten heeft te bieden en waar hij onderscheidend is. Logisch. Maar dan begint het. Het advies van de marketeer is om je kennis op te schrijven in een ebook of papieren boek, op een website en uit te leggen in een webimar (foeilelijk woord) op YouTube. En niet te vergeten de nieuwsbrief die niet meer zo mag heten. Met zo’n pakket creëer je passief inkomen. Mensen kopen je kennis in welke vorm dan ook, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. En natuurlijk werkt het. Misschien als je een goed product hebt.

Pierre Dukan doet het allemaal. Hij beschrijft in zijn boek het hele proces van ‘groei’ dat hij heeft doorgemaakt. Hoe zijn dieet met de vier fasen is ontstaan. Heeft ie tientallen jaren over gedaan. Er waren eerst niet eens vier fasen. Bewegen was in het begin helemaal geen onderdeel, maar nu schrijft hij het voor in zijn ‘recept’ als arts. En er was geen boek! Maar nu is er een boek. En een website. En een dagelijkse chat met Pierre himselve. In elke nieuwe druk van het boek wordt een uitbreiding van de werken van Dukan opgenomen. De nieuwste loot is een boek met recepten.

In de vakantie heb je tijd. 30 graden of warmer op het heetst van de dag dwingt je op een schaduwrijk terras te blijven en nodigt uit tot lezen. Slapen doen we tenslotte op het strand (na vieren). Dus het is niet moeilijk om het boek uit te lezen qua tijd. Maar wat een saaie kost. De uitleg over de kracht van de vier fasen wordt elk hoofdstuk weer herhaald. Ik snap het wel. Want het is echt ingewikkeld. Je start met 1 tot 10 dagen alleen eiwit. Deze aanval helpt je heel snel een paar kilo kwijt te raken. Dan ga je over op de volgende fase. Je mag ook groente. Je wisselt dagen met alleen eiwit af met dagen met eiwit en groenten. Tot je je juiste gewicht bereikt hebt. En dan komt de derde fase waar je langzaam wat meer mag. Die fase is bedoeld om je gewicht te stabiliseren Door je eetgewoonten blijvend aan te passen. Dit is de fase met twee feestmaaltijden per week (wat ik al een beetje uitprobeer in de tweede fase. Soms ook drie- gekoppeld aan het weekend). En tenslotte de vierde fase ‘for live’. Met een dag per week alleen eiwit. En elke dag haverzemelen en voldoende water en beweging.

Huh? Wat doe je precies in de tweede fase? Je mag om de dag wisselen of om de paar dagen, maar na 10 dagen heb je 5 dagen eiwit en groente uit de lijst van 100 gegeten en 5 dagen alleen eiwit.

Oeps. Ik heb diverse keren door het boek gebladerd, diagonaal de tekst gescand en kritieken, recensies en teksten van aanhangers over Dukan gelezen, maar niet gezien dat ik evenveel groenteloze dagen moet houden als dagen met eiwit en groenten.

Weten jullie wat dat betekent? Dat ik ondanks alle andere overtredingen en slechts een half volgen van het dieet al een halve kilo per week afval. Hoe makkelijk moet het dan niet zijn om ook die andere pond per week te gaan halen?
Ik maak me direct geen zorgen meer over de kilo’s die ik mogelijk op vakantie ga aankomen. Dukan, here I come!

20130726-094354.jpg
Terras van ons appartement in Sėte.