Een visstalletje in de Betuwe die met de slogan ‘elke dag verse vis’ adverteert, vertrouw ik niet. Vooral niet als het gros van de vis gebakken, gebraden of op een andere manier onherkenbaar is gemaakt. In Sète heeft niemand het over vers of niet vers. Er liggen stapels van de mooiste vissen en schelpjes op het ijs. Het is gewoon vers.

Ons appartement in Quartier Haut is op 5 minuten lopen van de bakker. Die 5 minuten bestaan grotendeels uit een trap van 80 treden. Veel verder dan de bakker en de naastgelegen ‘superette’ komen we de eerste dagen niet. Als we ongeveer de vierde dag ontdekken dat 400 meter verderop de versmarkt elke morgen open is en daar ook vlees en vis te koop is, worden we helemaal gelukkig. Die dag lunchen we met sardientjes en garnalen. Echt vers.

Terwijl we in de rij staan zien we hoe de vis op verzoek wordt schoon gemaakt. ‘Coupé la tête, si vous plaît’. De norse vrouw moppert in het Frans dat de toeristen haar op de vingers kijken. Natuurlijk! Gratis workshop vis fileren. Wel erg dom en onbeleefd om zo over ons te mopperen. Wij blijven lachen en kijken.

De garnalen marineren we met knoflook, olie en citroen. Heel even bakken tot ze roze zijn. Aan tafel pellen en eten met citroen.

De sardientjes zijn al open, onder de stromende kraan spoelen ingewanden en andere losse onderdelen er zo uit. Even marineren in citroensap. Een flinke laag olijfolie in een koekenpan verhitten. De visjes zolang bakken als je zelf lekker vindt. Ik haal ze er na krap tien minuten uit en serveer ze warm met citroensap. Mayonaise mag, maar is niet nodig. Iets fris, zoals druiven, of salade van tomaat en ui is er lekker bij.

Inmiddels is lijnen op vakantie een verboden gespreksonderwerp. Dus ik geniet ook van de pan tomaatjes en de heerlijke picpoul de pinet. Blijkt ons Nederlandse lievelingswijntje ook hier overal geserveerd te worden.
Verse sardien
Sardien in de olie
Gebakken sardien