Het eerste waar het thuis over gaat is natuurlijk het weer. Wij hebben een hitte golf gemist. Oké.

Fijn dat we lieve buren hebben die de planten van extra water hebben voorzien. Verder is het toch helemaal niet erg dat het eindelijk zomer is? De temperaturen van een Nederlandse hittegolf lijken wel een beetje op de zomerse temperatuur in Sète. Wij hebben er van genoten.

Ik mis de Franse hoogteverschillen. In Buren is het nogal plat. De gedwongen dagelijkse trapwandeling is een hele goede bewegingstherapie. Maar thuis tien keer de trap op en neer is echt stukken minder makkelijk vol te houden. Na mijn verdiepte inzicht in het dieet van Dukan, wil ik ook eens proberen een kilo per week af te vallen. Dat betekent aanpakken. De vakantie is in meerdere opzichten voorbij. Meer eiwit dagen dan eiwit en groente dagen. En meer bewegen. Vandaag mijn rondje Aalsdijk gerend. Voor het eerst sinds bijna twee weken. Het gaat me niet makkelijk af.

Elke afleiding is welkom. Een praatje met de paardjes, een gezinnetje meerkoet op de foto. Duidelijk een tweede leg. Wat is toch de reden van zo’n tweede leg? Is het omdat de eerste keer al zo leuk was? Of juist om het nog eens te proberen omdat het tegenviel? De tweede keer is altijd beter? Er zijn vast allerlei motieven te verzinnen. In het geval van de familie meerkoet is het vooral om te overleven. Met zijn tweeën één jonkie. Dat is krap als je voornamelijk in een sloot leeft.

Het rennen doet me goed. Wel tussen de buien door. Van code oranje naar zomerse temperaturen in één dag. Altijd wat om over te praten in Nederland.

En dat doen we dan ook veel. Met de overburen. Met de achterburen. En iedere keer weer een kaasje, worstje, halve glaasjes wijn. Misschien is afvallen op vakantie toch makkelijker.

Tweede leg