Wie wordt er blij van een vis van ruim 10 kilo? Ik. En ik ken nog wel een paar mensen die daar heel blij van worden. En het ook geen probleem vinden om het beest klaar te maken. Past in geen enkele pan of barbecue, dus bouw je er zelf een. En dat hebben onze gastheer en – vrouw ook gedaan.

20130803-091116.jpg
De opdien schaal is een skimbord.

20130803-091506.jpg
Zo’n fantastisch exemplaar snoekbaars vullen met kruiden en citroen en inpakken in keukenpapier en daarna natte kranten. Een vis houdt tenslotte van water. En het beschermt tegen verbranden. De vis in of op de kooltjes leggen. Een keer omdraaien en eventueel nog wat water over de kranten gieten. Zo’n knaap is niet zomaar gaar. Maar het duurt niet echt lang. Na ongeveer drie kwartier is hij ( of zij) helemaal gaar.

De vis voorzichtig uitpellen uit het verkoolde papier. Het is een soort schatgraven. De gare vis laat zich makkelijk fileren. Het is ook ruim uitdelen. Met tien mensen heerlijk van gegeten.

Iedereen is onder de indruk van de vis. Wat een mooi exemplaar. De afstand naar het bord is ineens erg kort. Even slikken dat deze joekel niet meer rond zwemt en straks op je bord ligt. Des te belangrijker om er echt van te genieten. En dat doen we. We brengen een toost uit op de vissers met een mooie Bourgogne. Het was gisteren tot laat nog dertig graden. Dus we dronken ook heel veel water.

Als ik vanmorgen op de weegschaal ga staan, durf ik niet te kijken. Vis is geen probleem voor Pierre. Maar er was nog veel meer lekkers. Een roomsausje met venkel, Couscous, kapucijner-schotel, koolsalade, kersen monchou taart en natuurlijk kaas en vers gebakken brood. Ik heb gezellig overal van meegegeten. Zonder spijt!

20130803-095241.jpg