En ja hoor, het weekend is gisteren begonnen. Braaf pasta Carbonara gegeten zonder pasta en zonder wijn. Makkelijk gerecht als je ‘niets’ in huis hebt en snel wilt koken.

Na het eten samen met een vriendin naar de opening van een nieuw restaurant in ons koninklijke Buren. Welkomstdrankje is een Proseccootje, moet kunnen. Iets eten? In een restaurant. Ik beschouw het maar als een toetje. Meloen met ham. Meloen mag niet. Wel lekker fris. Het handje verdwaalde croutons laat ik liggen. En het stokbrood met kruidenboter heb ik ook geen moeite mee. Daar blijf ik wel van af.

Als we naar huis wandelen is het nog steeds zomers warm en we belanden in de tuin met een koele witte wijn.

Iets te vroege start van het weekend! Het is pas donderdag. En dat na een klein dipje na de vakantie. Slechts één pond aangekomen na alle Franse lekkernijen. Eenmaal thuis zoveel ‘bijgekletst’ met alle buren, zat er zomaar weer een kilo aan. Het gaat nu weer de goede kant op. Die extra pondjes zijn er binnen een week al weer af. Maar op deze manier ben ik net een jojo en dat is niet de bedoeling.

Vanaf nu meer water en minder van alles. Vanavond barbecuen. Het slachtoffer is een kanjer van een snoekbaars uit de Korne. Daar past een wit wijntje goed bij. Voor mij alleen maar halfjes. Iedereen neemt iets mee. Wij zorgen voor het kaasplankje. Wel kijken, niet aankomen.

Spaghetti Carbonara
Ingrediënten: olie, spek (pancetta, gerookte spekblokjes of in kleine stukjes gesneden speklapjes), eieren (1 per persoon), glas witte wijn of water, peper en wat kaas om er over heen te strooien.
Wat er niet bij hoort: knoflook, ui, room of crème fraîche (of kwark).

Bak de spek uit in een klein beetje olie (op zacht vuur kan je het spek in zijn eigen vet bakken). Voeg fijn gesneden ui en knoflook toe (alleen als je lijnt) en bak alles lekker bruin. Voeg een glas witte wijn toe en eventueel wat zout (als je gewone speklapjes hebt gebruikt. Anders niet: gerookt spek is al erg zout). Laat dat zachtjes koken terwijl je de spaghetti kookt.

Als de pasta klaar is, wordt het even lastig. De Carbanara Is het lekkerst als je een bord spaghetti met spekjes opdient met de rauwe eidooier in de eischaal. Iedereen mengt op zijn bord alles door elkaar.

De koolhydraatmijder mag geen pasta. Gelukkig wel ei. Trouwens ook geen spek. Als de pasta beetgaar is, losgeklopte eieren (eventueel met wat room of voor de lijner crème fraîche en voor de echte lijner kwark) door het spek-ui mengsel roeren. Direct een bord opscheppen voor de lijner met alleen saus. De pasta snel door de saus mengen en opdienen. Het ei mag niet stollen, dus snel werken.

Tomatensalade erbij en wat kwark toe.

Onze kinderen aten deze pasta heel graag. Met rauwe eieren. Ooit mocht dat nog. Extra spannende spaghetti. Hij heette bij ons niet Carbonara. Die naam komt van de vrouwen van de arbeiders die hout verzamelden voor de fabricage van houtskool (carbonara is ‘van de kolenbrandersvrouw’) in de Italiaanse streek Lazio.
Onze pasta was extra lekker en spannend onder de naam carabinieri.

20130802-071458.jpg