Zodra je je voorneemt om te gaan lijnen, kom je aan. En dat is niet zo gek, want als je wilt gaan lijnen ga je nadenken over eten. En als je nadenkt over eten, krijg je trek. En wat doe je dan? Je zoekt iets te eten. Een paradox.

Toch is het niet onmogelijk om af te vallen. Het gaat juist heel goed als je het geen lijnen noemt. En niet gaan tellen of wegen. Het is misschien wel verstandig om wat meer te leren over de samenstelling van je voedsel. Je weet wel dat room vet is dus koop je crème fraiche. Room is meer dan 80% vet, crême fraiche 35%. Kwark 4%. Als je dat weet, is het makkelijker kiezen wat te gebruiken als je echt wilt afvallen.

Lijnen is net als het gewone leven, je moet keuzes maken. Bewust keuzes maken. Een zak chips onder hand bereik betekent dat je kiest om te snacken. Voor je het weet is de zak half leeg. Leg hem wat verder weg. Pak een paar chips en leg de zak terug in de kast. Laat de zak dicht. Koop geen chips. Allemaal keuzes die je kunt maken. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, houd dan de verleiding buiten de deur.

En dan is het weer weekend. Gezellig met kinderen thuis, barbecuen met de buren. Begon ooit spontaan om de vakantie in te luiden. Nu is het om hem af te sluiten. ‘De vakantie is al weer bijna voorbij’, zo komt de buurvrouw binnen. En ze verklaart: ‘Wij zijn allemaal al weggeweest. Of om met Claudia de Breij te spreken:
‘Het is alweer augustus. Augustus is de wekker na een lange zwoele nacht zonder slaap. Augustus is het tl- licht als de kroeg gaat sluiten. Augustus is je vader die in zijn pyama het examenfeestje binnenloopt.”
Dus veel wordt het niet meer. De dagen worden al korter.

Daar kun je maar een ding aan doen: terugvechten. Lekker lang tafelen buiten bij de barbecue en als we klaar zijn met eten om het vuur verder kletsen met marsch mellows, wijn en bier. En water. Kaarsen aan. Genieten dus.

Op zo’n avond maak je ook voortdurend keuzes. Ik kan me makkelijk aan de regels van Dukan houden. Er is meer dan genoeg smakelijk verpakt eiwit: rauwe ham (met meloen), garnalen (zelf pellen), saté, kippenpoten, speklapjes. Salade met van alles. En natuurlijk is er ook zelfgebakken brood en pindasaus. En wijn en water. Ik ben bang dat ik niet helemaal de goede keuzes maak als we allemaal aan tafel zitten. Boter op brood. Brood mag niet. Boter helemaal niet. En pindakaas voelt ook als een zware overtreding. Nog twee keer opgeschept.

Later bij het vuur tetteren we gewoon door. Heerlijk gezellig. Zelf voor gekozen! Je ne regrette rien.

20130804-093104.jpg