Niets nieuws onder de zon. Als het over lijnen gaat, zijn er weinig ontwikkelingen. Oké, eerst was het belangrijk om niet te vet te eten. Liefst geen vet. Dan wordt ontdekt dat er ook goede vetten zijn. Echt vreemd. In de natuur is niets voor niets. Dus dat was te verwachten. Ondertussen is er ook wel iets bedacht om minder suikers binnen te krijgen. Er zijn allerlei leuke stofjes die suiker kunnen vervangen. Blij wordt ik er niet van. De light producten zijn misleidend. Drankjes, ijsjes, snoep, light of niet, het zijn extraatjes. De zogenaamde tussendoortjes zijn bijna complete maaltijden. En omdat er light voor staat, neem je gewoon het dubbele, het is immers light.

Helaas werkt het niet. Uiteindelijk gaat elk pondje door het mondje. Alleen door minder te eten en meer te bewegen, kun je afvallen. En dat is wel lastig. Wij mensen zijn nog maar net het jager/verzamelaar stadium ontgroeit. Veel van de basale mechanismen werken nog als nieuw. Het is belangrijk om goed te eten, dus worden we beloond met een prettig gevoel als we ons buikje rond hebben. Dooreten dus! Gelukkig kun je dat fijne gevoel ook met producten met weinig vet en suikers krijgen. Mmm, garnalen of een plakje rauwe ham.

Het beloningsmechanisme wordt in elk zich zelf respecterend dieet uitgelegd. Ook Pierre roept af en toe wat vrolijks over jagers en eiwitten. In de Volkskrant stond een mooie uitleg van iemand die het kan weten, een endocrinoloog. Weet alles van onze stofwisseling en wat er allemaal in je lijf gebeurt als je iets eet. Zijn conclusie? Een dik mens is verslaafd. En een verslaving genees je door gedrag te veranderen. En dat kost tijd.

Ik wil mezelf niet dik noemen. Niemand wil dat. Ik ben in ieder geval nu wat minder dik. Dat is alvast fijn. Maar verslaafd ben ik zeker. Aan bewegen. Aan lekker eten. Aan een lekker wijntje. Heel langzaam probeer ik mijn gedrag te veranderen. Het lijkt te lukken. Tot het weer weekend is.

20130804-234202.jpg

20130804-234214.jpg

20130804-234752.jpg
Dik is ook mooi. Soms.