Eigenlijk vreemd dat iedereen roept dat suikers niet goed zijn voor je. Suiker is een noodzakelijke bouwstof die in je lichaam overal voor gebruikt wordt. Het is de basis voor nieuwe stofjes om te groeien, zoals enzymen en eiwitten. En helaas ook de basis van vetten. Lange koolhydraten (ander woord voor suikers) worden afgebroken tot kortere suikers. Alleen enkelvoudige suikers, zoals glucose en fructose kunnen door je darmwand heen en worden opgenomen in je bloed. Er moet dus flink hard gewerkt worden om aardappels of (volkoren) pasta te verteren.

Energierepen of aardbeien bevatten vooral korte suikers. Makkelijk verteerbaar en direct beschikbaar voor het lichaam. Met als extra handigheidje dat het teveel aan fructose en glucose makkelijk om te zetten is in triglyceriden. Vet dus. Ook de directe beschikbaarheid en snelle opname in je bloed is een probleem. Snelle, korte suikers worden zo snel opgenomen, dat je hersenen geen seintje krijgen dat er voedsel is opgenomen. Het hongergevoel blijft. Je eet gewoon door en je wordt dik. Tenminste, als je veel van de snelle suikers binnen krijgt.

Wat een heerlijkheid dit te weten. Nu eet je toch nooit meer snelle suikers? Was het maar waar.

Aart Jan van der Lely beschrijft de mechanismen van de opname van suiker door je lichaam en de reactie daarop. Volgens de hoogleraar endocrinologie bestaat het ideale dieet
– waaraan je je dan wel de rest van je leven moet houden – uit veel zuivel, vette vis, veel groenten en verse peulvruchten. ‘Zo- lang je maar dicht tegen de natuur aanzit en zo weinig mogelijk geraffineerde producten eet, kan er weinig misgaan.’ Ik ga er van uit dat fruit in de categorie groenten valt.

Vandaag in de moestuin wat onkruid weggewerkt. Het lijkt wel of dat makkelijker groeit dan de gewassen. Soms is het ook zo. De tuinbonen hebben verloren van de papaver. Ze zijn niet meer terug te vinden. Het levert wel een mooi plaatje op. De japanse wijnbessen zijn rijp. Heerlijke vrucht. Puur druivensuiker. Handenvol lekker opgegeten.

20130806-165323.jpg

20130810-131400.jpg

20130810-213744.jpg