20130828-231215.jpg

Het hele huis is stoffig. Schuur-stoffig. Nu de deel steeds leger wordt en het huis weer vol, wordt ook het stof teruggedrongen. Schoonmaken is leuk, want het verschil is goed te zien. Nou ja, leuk. Als iemand het voor me wil doen, vind ik het nog leuker. Het huis knapt er van op. We zetten kastjes op andere plekken en laten ook een deel van de huisraad op de deel. Daar lijkt het een uitdragerij. Nieuwe kast? Ach, het is allemaal niet zo belangrijk. Als zaterdag de boel maar aan de kant is voor het running diner. En als het dan mooi weer is, gaan we lekker in de tuin eten en maakt het helemaal niets uit dat alles er binnen spic en span uitziet.

Inmiddels zou ik graag weer tijd hebben voor andere leuke dingen. Er is alleen maar tijd voor werk en klussen. Vorige week tussendoor wat kippetjes getekend. Cadeautje voor vrienden. Dat is de laatste keer, anderhalve week geleden, dat ik een kwast van wat kleiner formaat in handen heb gehad. Morgen gaat het natuurlijk weer niet lukken. Ik moet nog een tafeltje schilderen. Rood. We zijn het gelukkig eens geworden.

Waar ik in ieder geval wel tijd voor maak is koken. Grappig dat het lijnen totaal geen invloed heeft op mijn plezier in koken en eten. Dat is de kracht van Pierre Dukan. Tussen het schoonmaken door is het ook een welkome afleiding. Vandaag de tajine ontstoft en direct maar gebruikt. Ideale pan om mee te koken als je niet precies weet hoe laat je gaat eten. Je kan er echt van alles ingooien. Eventueel eerst even zachtjes bakken, maar het hoeft niet. Als alles onder water staat is het in een half uurtje gaar, maar het mag ook langer sudderen. En van wat er overblijft, maken we morgen soep.

Op een zacht vuurtje fruit ik in olijfolie wat ansjovis, paprika, knoflook en ui. Als alles glazig is voeg ik er zoete aardappel, courgette, gember en tomaat aan toe. Twee stukjes vis staan al een uurtje in citroen met dille, peper en zout te marineren. Als alles warm is, vis met citroensap, een schepje honing en een flinke schep chutney (of iets anders zoetzuurs) toevoegen. En een scheut witte wijn of water, zodat de groente en de vis onder de vloeistof staan. En dat alles lekker laten sudderen tot je wilt gaan eten. Serveer het met rijst of met yoghurt als je de regels van Pierre Dukan volgt.

Tajine
Ideale pan om in te stoom koken.

Soep in wording

Hoeveelheden.
Voor twee personen inclusief soep voor de volgende dag. Gebruik de helft van de ingrediënten als je geen soep wilt maken of eet het met zijn vieren op.
Een half blikje ansjovis, een (rode) paprika, twee teentjes knoflook, een ui, een halve zoete aardappel, een halve courgette, stukje (2 cm) gember, 8 kleine tomaatjes of drie grote. Verder peper, zout, dille en citroensap, een theelepel honing en een eetlepel chutney, een glas witte wijn of water. Elke wittige vis kan: ongeveer 100 gram per persoon (of meer als je dat lekker vindt).
Er moet nog iets bij, bijvoorbeeld rijst. En voor de volger van Dukan twee eetlepels kwark.
De soep voor de volgende dag opleuken met wat vis of een handje garnalen.