Mannendingen
Familie en feest. Het blijft een moeizaam setje. Heeft iedereen dat met familie? Natuurlijk is het heerlijk iedereen te zien. We zijn met lekker veel. Drie broers en drie zussen die allemaal weer nieuwe Vonkjes op de wereld hebben gezet. Varierend van 4 tot 24 jaar oud. Veel. Gezellig. Dat is het in ieder geval.

Heerlijk om iedereen weer te zien en te spreken. Niet dat we elkaar nooit zien. Verjaardagen zijn er natuurlijk ook veel. Ik schilder regelmatig met een zus en een nichtje. Iedereen ziet oma vaak. En we zitten op Facebook. Maar echt allemaal bij elkaar gebeurt steeds minder. Minimaal twee maal per jaar. Met kerst en met de verjaardag van mamma. Dat doen we niet op 15 januari, maar lekker in de zomer met een barbecue. Max en Han zijn er niet. Onze twee zonen. Beide hadden belangrijke studenten dingen. En dat is dan wel weer erg jammer.

Mijn moeder geniet als een kloek. Haar cadeau is een fotoboek van ‘Vonk exposeert’. Gemaakt door Suze. Met Vonk Exposeert was ze ook zo trots. Dat haar dochters en nichtjes dat samen deden. En dat pappa mee deed, ook al was het dan postuum.

Zo’n barbecue houdt de loop erin. Omste beurt haalt iedereen wat te eten en te drinken achterin de tuin. Er zijn maar 16 zitplaatsen op het terras, dus het is een echte stoelendans. Iedere keer een ander naast oma. Toch heb ik niet eens iedereen gesproken. Kan ook niet, want de mannen schermen zich af bij het vuur. Die hebben dus vooral met elkaar gekletst. Wel makkelijk, hoef je zelf niets te bakken.

Hoe meer wijn hoe meer er wordt gepraat. Waarover. Over van alles. Veel over hoe het gaat. Met de gezondheid, met werk met school, met vriendschappen. Van te voren maakte ik me druk om de plastic bordjes en de kant en klare salade. Alles zo van de catering. Is dat erg? Natuurlijk niet. Alleen zou ik het zelf zo nooit doen. Is het belangrijk. Wel nee. Het is veel belangrijker dat iedereen met elkaar is.

Op het laatst gaat het over het volgende feestje. Dan wordt het toch ineens spannend. Want waar gaan we dat doen? En hoe. Van mij mogen ze allemaal naar Buren komen. Maar er is een klein kansje dat ze dan zelf ook iets lekkers moeten maken. De afwas doen we zelf.