Een moestuinier klaagt niet over het weer deze zomer. Zeker niet op de klei. Net als je denkt: ‘misschien wat extra water’, komt er een buitje langs en groeit alles weer vrolijk door. Ook het onkruid. Geen probleem, als je gewassen maar harder groeien.

Alles uit de moestuin.
Alles uit de moestuin.

Het meest dankbaar is misschien wel de courgette plant. Met een beetje geluk, slaat de plant aan het groeien en heb je elke twee dagen een nieuwe courgette. Ik heb een stuk of acht planten. En drie van die planten zijn aangeslagen, dus ik heb elke dag minimaal een courgette. De rest is niet aangeslagen. Die geven een courgette per twee weken. Zo hoort het niet. Maar hoe het komt, ik heb geen idee. Ik ben maar een eenvoudige moestuinier. Geen zin in grondonderzoek en andere onzin. Wellicht heb ik de slechte groeiers op het verkeerde moment geplant of wat minder verwend. Gelukkig kom ik toch al om in de courgettes. Tijd voor een soepje.

Het geheim van goede soep is geduld. Alle groente die er in gaat, wordt eerst geroosterd. In de oven of op het vuur van de barbecue. Snijdt de groente in grote stukken of houdt ze heel. Vul een platte oven schaal met de groente en besprenkel ruimhartig met olie. Houdt de groente flink in beweging, dat voorkomt zwart worden. Met het grillen ben je zo een paar kwartier bezig. Snijdt een aantal tomaten in stukken en bak deze even in een soep pan (pan met dikke bodem). Daardoor smaken de tomaten minder zuur. Voeg de gegrilde groente toe. Als er toch zwart geblakerde stukjes zijn, snijdt deze dan af voor je alles in de pan bij elkaar mikt. Zorg dat ook al het water en de olie uit de ovenschaal in de pan komt. Eventueel nog een halve liter water toevoegen en wat zout en peper. De groente is nu al gaar, maar kan gewoon nog even doorsudderen. Voor je opdient met de staafijzer een mooie gladde massa maken. Een beetje crème fraiche in de kom, soep opscheppen en wat parmezaan erover raspen.

Pierre Dukan vindt dit allemaal goed. Behalve misschien de knoflook. Die staat niet op de lijst met 100 producten. Ik denk dat hij die gewoon vergeten is. Uien, prei en knoflook zijn familie van elkaar, dus dat moet qua calorieën geen probleem zijn. O, op de twee laatste toevoegingen na. Toch doen. En een lekker wijntje erbij en een stukje zelfgebakken brood. Dan is het pas echt genieten.

Alles uit de moestuin soep
Alles uit de moestuin soep
Alles uit de moestuin soep.
Alles uit de moestuin soep.

Hoeveelheden:
Twee of drie courgettes (of 1 hele grote), twee paprika’s, 3 uien, 1 rode peper, drie teentjes knoflook (meer mag ook), 8 tomaten (hoe meer tomaat, hoe minder additioneel water).
Verder lekker veel olie, halve theelepel zout, water en geduld.