De tijd staat even stil. Na een drukke dag belanden we op de bank voor de tv. We zien de vliegtuigen in de torens van het WTC vliegen. In de documentaire veel beelden van privé opnames: ‘Ik zie nog maar één gebouw.’ ‘Nee dat is door de rook.’ ‘Honey, I really donot see the second building. There is only one’.

‘Soms weet je dat je leven nooit meer zal zijn zoals het was, en daar is dit er een van.’ Die zin wordt een aantal malen herhaald. Een zin die klopt, zeker voor de mensen in de bovenste verdiepingen van de twintowers van het WTC. Die mensen zijn er niet meer. Voor de familie en vrienden van deze mensen wordt het nooit meer zoals het was. En voor de brandweermannen die zo stoer met slangen de meer dan 70 verdiepingen omhoog klommen om de brand te blussen. Ze zijn niet meer.

Het is nog een wonder dat er maar 3000 mensen zijn omgekomen bij deze absurde aanslag. De vliegtuigen vlogen de torens in. Om 8.46 uur lokale tijd (voor ons om kwart voor drie s’ middags) vloog het eerste vliegtuig de toren in tussen de 93ste en 98ste verdieping. En 17 minuten later vloog het tweede vliegtuig de tweede toren in tussen de 78ste en 82ste verdieping. De torens waren 110 verdiepingen hoog. De documentaire laat opnieuw zien en voelen hoe onbegrijpelijk een aanslag van dit formaat is. Totale ontreddering. Verbazing. Ontzetting. De mensen op de bovenste verdieping weten dat ze in een brandende toren gevangen zitten en onmogelijk levend beneden komen. Ze bellen met hun geliefden om afscheid te nemen. Een nabestaande luistert nog regelmatig de voicemail af met de stem van zijn geliefde. Hij is nog steeds ‘Getting fragile when I listen to it.’

‘SEPTEMBER 11, 2001 IT’S OUR
PAST, PRESENT, AND WILL
FOREVER AFFECT OUR FUTURE.’

Gisteren een workshop gevolgd van Wouter Klootwijk. Verschillende lessen geleerd. De belangrijkste: het is niet belangrijk om een leuk stukje te schrijven, het onderwerp moet zo leuk zijn dat het vanzelf een leuk stukje wordt.

Dat is vandaag niet gelukt.

20130912-142835.jpg
Molen ‘de Prins’ in Buren