20130913-194057.jpg
De molen is vochtig van de regenbuien van de vorige nacht

Grappig om te zien hoe Nederlanders het buitenleven beleven. Deze dagen zijn de ‘Beleef Landleven‘ dagen. Landleven is een blad met 100.000 abonnees met een keer in het jaar een feestje in het Openluchtmuseum te Arnhem. Iedereen die een beetje tuin heeft, of droomt van een tuin, is blijkbaar abonnee. Ik sta met mijn schilderezeltjes bij de Stichting Zeldame Huisdierrassen. Lakenvelders, Drentse heideschapen, Hollandse herders, Chaamse Hoenderen en nog 70 soorten dieren die vroeger overal voorkwamen en nu bijna niet meer. Wij willen zo veel mogelijk donateurs, dat helpt om de rassen in stand te houden. En we zoeken fokkers. Hoe meer mensen deze dieren houden, hoe groter de kans dat ze erover vijftig jaar ook nog zijn.

20130914-075802.jpg
Serieuze zaak, schilderen bij Huiswerk Buren.

 

’s Morgens vroeg is alles doorweekt. De auto’s van de standhouders rijden het gras en de paden kapot. Dat wordt een probleem als straks de bezoekers met hun ‘dagje uit’ schoenen het terrein opwandelen. Alhoewel, een groot deel heeft van die stevige leren laarzen aan. De zon schijnt en gelukkig is dat het eind van de dag nog steeds. Op die manier is het geen straf, zo’n dagje buitenleven.

Het museum heeft zelf ook dieren en een boer die daarvoor zorgt. Die is niet te spreken over deze inbreuk op zijn bedrijf. Zijn eigen paarden staan binnen, de schapen op een klein weitje, want de standhouders hebben hun eigen schapen. Tsja, die schapen moeten optreden. Met herdershonden. Ze laten zich leuk opjagen.

Hoe beleeft nu de gemiddelde bezoeker het landleven? Geen idee. Wat opvalt is dat er veel wordt gekocht. Heel veel troep. Sorry, heel veel hebbedingetjes. Sieraden, vaasjes, snuisterijen. Als het maar past in een tasje. Op ons pleintje staan de stichtingen en andere goede doelen. Met boeken en donateurschappen. Dat verkoopt niet geweldig. Maar we hebben wel veel gezellige gesprekken. Ik krijg zelfs een cursus schilderdoek opspannen. En er komen zowel volwassenen als kinderen schilderen. Het mooiste schilderij van vandaag is de kinderdijk op een doekje van 20 bij 20 cm.

20130914-080012.jpg
Vier molens in alle kleuren