20130916-090424.jpg
Dotje en Sientje zijn niet meer. Sebastiaan schildert ze voor zichzelf

Voor ik klaar ben met uitpakken, staan de kinderen al klaar om te schilderen. De zon helpt. En mijn nichtje. We komen niet aan onze lunch toe. Zodra er een draak of kip klaar is, staat er een nieuwe kunstenaar in de dop klaar om te proberen zijn huisdier te schilderen. Of een molen. Daar staat het Openluchtmuseum vol mee. Spreekt aan, zo’n toren met wieken. Ook heel veel koeien, paarden en schapen worden op het canvas vastgelegd. Het blijft leuk om kinderen van alle leeftijden, van drie tot twaalf, geconcentreerd aan het werk te zien. Ook het Landleven publiek geniet ervan. We hebben heel veel kijkers.

Kinderen kunnen alles maken.
Dat blijkt wel weer. Soms zijn moeders of oma’s bang dat het niet zo is. Dan wordt kindlief door het schilderij gecoacht. Of nog erger, wordt de kwast even overgenomen. Niet doen. Nooit. Ik zie zelden kinderen die ontevreden zijn over het resultaat. Het gebeurt weleens, maar dan is het na energiek coachen van een ouder. Maar coachen doe je met een doel. Het doel zit in het hoofd van het kind. Wie kan er nu echt in die koppies kijken? Laat ze gewoon lekker schilderen en leer ze vast te leggen wat ze zien of in hun hoofd hebben. Dan wordt het vanzelf een echte kunstenaar.

20130916-090333.jpg
Kick vind rood de mooiste kleur.
20130916-090345.jpg
Ties schildert graag draken. Dit is een huis met een piepklein groen draakje.

Aan het eind van de dag zijn we echt moe. Thuis heeft Stijn gekookt en kunnen we zo aanschuiven. En Han brengt nichtje naar de trein. Luxe aan de Burense spaghetti Bolognese met wijn. Morgen is het weekend voorbij.