Klontjes suiker zijn verstopt in ...
Klontjes suiker zijn verstopt in …
Hanige GGD arts draaft door en pleit voor suikertaks. Zou zo’n man zich niet realiseren wat een impact zijn woorden kunnen hebben? Ik denk dat hij vooral zich zelf graag hoort praten. Het is niet eens een origineel idee. Rebecca Rijnders roept al langer om suiker net als alcohol en tabak te behandelen. Zij onderbouwt haar ideeën en je zou er bijna in gaan geloven.

Wat is echter het effect van het belasten van een product dat mensen wel willen hebben? Degene die het kunnen betalen, kopen het gewoon. Degene die dat niet kunnen doen het ook. Of wordt er echt minder gerookt en gedronken omdat er accijnzen worden gevangen?

Ik denk dat het wel goed is om uit te leggen hoe je gezonder kan leven. En dat minder suiker eten gezonder is. En beter voor je. Maar dat kan ook door te zorgen dat je gevarieerd eet. Door meer eiwit bijvoorbeeld.

Mensen die echt dik zijn, kun je beter helpen door je te richten op gedragsverandering. Net als in de verslavingszorg. Eerder schreef ik al over de verslaving van dikke mensen.

Wat zeker ook helpt, is mensen meer te wijzen op sluipsuiker. Op internet kun je wel vinden hoeveel suiker verwerkt is in bijvoorbeeld fruit of chips, maar op de verpakking staat het in hele kleine tabelletjes. Dat moet groter en duidelijker. Anders sluipt er heel wat suiker je boodschappentas in.