Omdenken

Zo stil is die heide niet. Vandaag heel veel geleerd op het symposium Heidebeheer. Eigenlijk is het hartstikke druk op de heide. Allerlei kevers, mieren, spinnen, libellen, vlinders, kikkers, salamanders en slangen leven op de heide, mits je de heide goed beheert. Onderdeel van goed beheren is beweiden met schapen. En daar wordt ik natuurlijk helemaal blij van.

Het ligt allemaal erg gevoelig. Natuurbeheerders heb je van allerlei pluimage. Het zijn mensen die van plantjes houden en niet persé ook van dieren. Ik verdenk ze ervan, dat als ze het beweiden kunnen mijden door te plaggen of te maaien, ze dat graag doen. Maar jammergenoeg is beweiden goed voor de plantjes en de insecten.

De mooiste heide vind je in gebieden waar het beheer lijkt op vroeger. Heide ontstond op de armere stukken land waar beweiden de enige mogelijkheid was om de grond te benutten. Dat beheer van vroeger is overigens niet alleen beweiden. Het was een samengesteld pakket. Beweiden, plaggen, branden, bemesten, ontginnen en wie weet wat nog meer. Gewoon wat er op dat moment nodig was. Niet vreemd dat dat ook het advies van het symposium is. Maatregelen kiezen die passen bij wat nodig is en daarmee vooral variëren. Hoe meer variatie, hoe meer ruimte voor flora en fauna.

Vroeger werd er geld verdiend op de heide. Geen goud geld. Het armzalige leven van de keuterboertjes op de Veluwe is niet te vergelijken met de grootsheid van de herenboeren in Friesland of de Betuwe. Ook mooi te zien in het openluchtmuseum te Arnhem. Maar nu kost de heide alleen maar geld. Hoe zou dat doorbroken kunnen worden? Ook daar is veel over gezegd vandaag. Meer geld om te mogen genieten van de heide. Recreanten laten betalen? Of de restaurantjes, uitbaters en bewoners? De waterbedrijven laten betalen voor het schone water onder de heide? Het schapenvlees van de heideschapen duurder verkopen? Allemaal dromen. Daar liggen we in ieder geval niet wakker van.

20130917-210458.jpg
Symposium het Heidebeheer in de 21ste eeuw, radio Kootwijk.