Voorpret BurenToentheater
Het begin is al goed. We gaan varen. Met 500 man op een ponton varen we ruim 100 jaar terug in de tijd. Een goede manier om de dagelijkse beslommeringen te vergeten en je over te geven aan het verhaal van de arme luyden in het Buren van Toen.

Het spel begint al op de boot. Een dansende postbode had ik nog niet eerder gezien. Pubers vastgeklonken aan hun laptop wel. Heel herkenbaar. Al varend vertelt een mooie stem over families in Buren van nu en van toen. Dankzij de verteller en Buren als decor wordt je het verhaal al snel ingezogen. Je gaat echt meeleven met de spelers. Logisch, want het thema is van alle tijden. Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje. De schrijver en de regisseur hebben zich laten inspireren door een Burense die tegen misstanden ageerde in de tijd dat de stroomtrein in Buren werd gelegd. In die tijd was stemrecht voorbehouden aan de rijken. En de rijken zorgden vooral voor zich zelf. Soms denk je: ‘Is het dan nu zoveel anders?’ Denk aan bankdebacles en gouden handdrukken.

Veel meer ga ik natuurlijk niet vertellen. Ga vooral zelf kijken. Het is heerlijk om alles over je heen te laten komen. Het is erg knap om zo’n buitenvoorstelling, waar overal steeds weer wat anders is te zien, zo neer te zetten, dat iedereen een keer in de kijker staat. Het is genieten om de spelers zo enthousiast te zien. Speciaal omdat er ook veel Burenaren meespelen. De teksten van de dialogen en de liedjes zijn prachtig en het spel sprekend. Nog meer complimentjes? Het decor en de muziek: ook prachtig. Graag volgend jaar weer.

Het is trouwens wel een beetje koud op het water. Neem een kussentje mee, dat houdt de optrekkende kou tegen. Overigens vergeet je de kou weer snel, want eenmaal weer aan de kant in 2013, wacht er een warm welkom op het horecaplein.