Open deur. Het leven is niet alleen maar feest. Dat geldt voor de een meer dan voor de ander. Zaterdag was het familiefeestje een feestje met een zwart randje.

Bijna de hele familie bij elkaar. 35 man/vrouw. Na ruim een jaar ligt de steen op het graf van opa. Op het zand wordt wel vaker wat langer gewacht. Stel je voor dat de steen schuinzakt. Het is een mooie steen. Groot, zodat oma er straks ook nog naast kan. En geëtst met een levensboom met vogels. Hout en vogels passen goed bij de familie.

Bijna iedereen is er. Kletsend en lachend lopen we het kerkhof op naar de plek waar opa ligt. We zijn er maar een keer geweest, toch lopen we er zo naar toe. Je valt vanzelf stil tussen alle stenen met namen en data.

Voor Stijn en mij uit lopen de twee broertjes. Ze zijn altijd erg stoer. In het gewone leven is er weinig tijd om stil te staan bij wat was. Mooi om ze nu naast elkaar te zien lopen. Het lieve vriendinnetje heeft het ook door en loopt een stukje langzamer.

Eenmaal op de plek, bewonderen we de steen. Opa ligt er prachtig. Onder een boom. Duivenpoep op de steen. Opa’s grootste ergernis, de duivenpoep op het terras, gaat hier gewoon door. Aan de voet van de strakke, marmeren steen ligt het tuintje wat ook de kist sierde. Een rommelig rijtje planten met een bakje water voor de vogels en een lichtgevend lieveheersbeestje. Maakt het toch nog een beetje gezellig op het kerkhof.

We krijgen niet echt kans om verdrietig te worden. Spaanse Jan van twee vindt het prachtig dat er nog wat zand weggepoetst moet worden. Hij wil wel helpen met een stokje en wat water. Zo’n lief klein mannetje krijgt alle aandacht. Al snel keren we weer terug en brengen een toost uit op opa. En feesten vrolijk door.

Circle of live
Circle of life