Doe eens gek en start een Twitter account. Echt, het stelt niets voor. Gewoon even googelen op twitter en een account aanmaken. Zonder veel moeite ben je in een klap verbonden met de hele wereld. Tweeters delen graag. Over elk onderwerp dat je maar kunt bedenken is wel een tweet of zijn er mensen die er iets over melden. En het leuke is, in een tweet kan een linkje naar van alles. Onderzoek, nieuws, foto’s, kunstwerken, muziek, boeken, films.

Een van de Onderwijswijven verwoordt het zo:
‘Twitter opent de wereld. En toen.
Toen ging het los.
Kon ik in no time landelijk (onderwijs)debat volgen.
Achtergrond, publicaties, blogs lezen.
Al of niet venijnige discussies zien ontstaan.
Er ‘stiekem’ wat aan deelnemen.
Een beeld vormen bij publieke of politieke opinie.
Me verbonden weten met gelijkgestemden en andersdenkenden.’

Ze gaat nog even door in haar blog wat ze allemaal tegen is gekomen in de korte tijd dat ze twittert. De kern staat echter hierboven. Je kunt heel veel informatie via twitter achterhalen, zonder dat je daar actief aan bij hoeft te dragen. Niemand ziet dat jij langs komt, zolang je niet twittert. En als je wel twittert, zul je merken hoe leuk het is om gelijkgestemden tegen te komen. Mensen die je niet kent, maar waardevolle tweets uitsturen waar jij wat aanhebt. Het is veel persoonlijker en gerichter dan een beetje rond surfen op internet.

Twitter wordt op allerlei manieren ingezet. het NRC heeft het verslag van het gesprek met Donna Tart over haar nieuwe roman Het puttertje op twitter gezet. Alleen het boek zelf vind je er niet op terug.

Ik zeg: gewoon doen. Begin maar direct. Via Twitter. Geef je naam, je emailadres en een wachtwoord en start. Als het allemaal niet lukt, zijn er allerlei sites die je graag helpen. Gratis. Een voorbeeld.

Er is eigenlijk maar een klein probleempje met twitter. Het is in gebruik zo laagdrempelig dat er ook mensen zijn die het gebruiken als of je appt met een groepje vrienden. En de hele wereld leest mee. Als elke dag gestart wordt met: ‘Goedemorgen’, of: ‘Nu eerst even koffie’, worden deze tweeters door mij heel snel ontvolgd.

Wees niet bang dat het verslavend werkt. Dat doet het. Je kunt jezelf wel beschermen. Stel de berichtgeving zo in dat je niets hoort of ziet, tenzij je zelf gaat kijken. En beperk het tot de momenten dat je toch niets doet. In de trein of voor de tv. Dan kijk je nooit meer alleen naar een programma.

20130924-203633.jpg