Prachtige bloemen van de aardpeer
Prachtige bloemen van de aardpeer

Aardpeer is een zeer dankbaar moestuin gewas. Het woekert. Als je eenmaal een bedje hebt, raak je het nooit meer kwijt. Erger nog, het bedje wordt elk jaar een beetje groter. Als je grootgrondbezitter bent zoals ik, is dat geen probleem.

Het is ook een mooi gewas. Lekker groen en het bloeit op een moment dat de rest van de tuin het voor gezien houdt. Vrolijke gele bloemen op twee meter hoge stelen. Geschikt voor elke vaas.

En tenslotte kun je aardpeer eten. Hmm. Ja je kunt aardpeer eten. Ik begrijp heel goed dat aardpeer bijna niet aangeboden wordt in gewone groentewinkels. Het zijn wortels met veel oneffenheden: het zand zit overal. Schoonmaken is lastig. En dan de smaak. Eigenlijk heeft aardpeer geen smaak. Tenminste, dat vind ik.

Vandaag voor het eerst wel genoten van aardpeer. De schoongemaakte aardpeer een paar uur geweekt in ketjap met olie. De donkerbruine stukjes smaakten heerlijk naar… ketjap. Ideale combinatie met kip en amandelchampignons van het paddenstoelenrijk.

Aardpeer in ketjap met kippendij, paprika en twee verschillende champignons
Aardpeer in ketjap met kippendij, paprika en twee verschillende champignons

Kippendijen met aardpeer en paddenstoelen.
Snij ongeveer 200 gram aardpeer (gewogen voor schoonmaken) in dunne plakjes en meng ze met een scheutje olie en een flinke scheut ketjap. Laat dat minimaal een uur staan. Bak in hete olie een paprika, champignons (125 gram) en de aardpeer (zonder marinade). Roerbakken, houdt alles in beweging. De kippendijen (100 gram per persoon) in kleine stukjes snijden en ook nog even in de marinade laten staan. Na ongeveer een kwartier de kip erbij en alles nog even doorbakken. Marinade, wat verse gember, eventueel verse peper toevoegen en alles zachtjes laten pruttelen. Als er geen vocht is, wat extra water of bier toevoegen. Een kwartier of een half uur, maakt niet uit als het maar heel zacht staat. Als je amandelchampignons hebt, een flinke hand toevoegen vlak voor het opdienen. Je kunt ze ook rauw eten. Opdienen met rijst. Ongeveer voor twee personen.

Pierre Dukan kent geen aardpeer, maar hij zou het vast afkeuren. Teveel koolhydraten. De rijst mag ook niet. De rest wel. Met een beetje kwark.