Verhuizen, renoveren, een normaal mens wordt daar redelijk gestrest van. Dus als je niet helemaal normaal bent. Zeg maar leuke pilletjes nodig hebt om de dagelijkse werkelijkheid aan te kunnen, dan is renoveren iets waar je van door zou kunnen draaien. Maar dat laten we niet gebeuren in onze moderne tijd. We regelen alles perfect. De renovatie van de oude flat moet zo weinig mogelijk overlast geven. En onze vriendin krijgt een tijdelijke woning om de onrust te beperken. Tot zover goed geregeld.

Het weekend dat de renovatie klaar is en er weer ingehuist kan worden, komen we helpen. Een andere wij. Drie studievrienden. Wij komen een dagje. Broer en zijn vrouw zijn niet met één dagje klaar.

De flat is echt klaar. Nou ja, bijna klaar. De wc, douche en keuken zijn gerenoveerd. Het ziet er prachtig uit, maar… Er ontbreekt een wc pot en de afvoer in de keuken werkt nog niet. Niet af dus. Je zou er toch gek van worden.

Wij doen wat we kunnen om de flat weer leefbaar te maken. Sommige muren met vlekken steken nu erg af tegen de verse keuken. Dus er wordt geverfd. De verf is op, mijn twee vrienden gaan op jacht en komen terug met saffraan geel voor de slaapkamer. Goede kleur om wakker te worden. Ik ben vooral aan het boenen. Bouwstof is hardnekkig. Een keer schoonmaken is niet genoeg.

Het huis van mijn vriendin is misschien een beetje vol. Ze woont alleen. Er is niemand die tegen haar zegt, zou je dat niet weggooien? Wij wel. Vandaag heel veel. Het is schoonmaken, ontstoffen en weggooien. Het wordt met het uur lichter in haar huis.

Als wij weggaan, is het eigenlijk nog niet af. Zonder wcpot en afvoer in de keuken. Onze vriendin slaapt dit weekend toch nog maar even in de vervangende woonruimte. Daar huist ook haar poes. Gezellig.

Overigens zijn de meeste mensen gewoon in hun huis gebleven tijdens de renovatie, die slechts een kleine maand in beslag zou nemen. Na anderhalve maand onrust is het nog niet klaar. De buurvrouw, die wel een wc heeft, waar wij dus graag af en toe even langs gaan, is ook nog lang niet klaar. Het is een oude vrouw met kinderen van middelbare leeftijd. Die zijn de keuken aan het inrichten met haar eigen spullen. Aan het participeren dus.

20130928-230654.jpg
Zo vrolijk kan de wereld zijn