Het is nu de tijd om in het bos te wandelen. De natuur kleurt langzaam van groen naar oranje en geel. Een tak met de eerste gele bladeren vangt de zonnestralen: het lijkt wel een lampenkap. Maar lampenkappen hangen niet zomaar in het bos. Wij lopen de wandelroute door de Kaapse Bossen, die start in het centrum van Doorn. Het is helemaal druk in het centrum. De doorgaande weg loopt er dwars doorheen. Er is niet echt veel te doen. Als vroege toerist kun je voor koffie alleen terecht bij de Hema. Ook lekker.

Doorn is klein, dus na 200 meter lopen we al in echt bos. De route staat op papier. Dit keer geen vermolmde, ongevallen of verwijderde paaltjes. Dat moet goed gaan met onze wandeltocht. We komen wel de meest vreemde bordjes tegen. Wat geldt er nu precies ook voor ons? Geen idee. Maar ons bekruipt het gevoel dat Doorn toeristen liever uit de buurt houdt.

Dit geldt ook voor U
Dit geldt ook voor U

Het is heerlijk weer. De grond ligt bezaaid met beukennootjes, eikeltjes en tamme kastanjes. We laten ze liggen, we hebben geen zin om te foerageren. Het bos is doorkruist met zanderige wandelpaden. Af en toe twijfelen we over de route. Is dit nu het tweede of het derde pad naar rechts. We missen concrete aanwijzingen, zoals ‘houdt de boswal aan uw linkerhand’ (citaat van een ervaren wandelaar). En als er staat: ‘voor de toren naar rechts’, zien we geen toren. De bomen staan ervoor. Het maakt gelukkig niet veel uit voor onze wandeling. De Kaapse bossen liggen aan de Doornse kant bekneld tussen twee provinciale wegen. We keren om als we aan de andere kant geluiden van het verkeer horen.

Af en toe staat er een huis. Of een rijtje huizen. Idyllische plekjes om te wonen. Misschien wat afgelegen. Via de zandpaden is alles wel met de auto te bereiken. En dan valt er ook af en toe een slachtoffer. Ik maak een foto van een heel erg platte slang. Het lijkt een slang, maar het blijkt een hagedis zonder pootjes te zijn. Een hazelworm. Niets is wat het lijkt in de Kaapse bossen.

20131001-144743.jpg
Plat gereden in het bos.

We lopen heerlijk in de stilte tussen de bomen tot aan een open plek. En dan is het gedaan met de rust. De auto’s knallen langs ons en we zijn terug in het centrum.