Mooie naam voor een mooie dag. Woensdag is de dag dat de week al weer halverwege is. Bijna weekend! Onsdag is scandinavisch. Zweeds, Deens, Noors, het lijkt allemaal op elkaar. Scandinavische talen gebruiken heel herkenbare woorden voor de dagen van de week. Alleen zaterdag is misschien wat lastiger. Lørdag. Afkomstig van het Oudnoorse woord laugardagr. Klinkt als luierdag. Maar dat is het niet. De Oudnoorse betekenis is dag om te baden en wassen. Dat klopte in ieder geval wel. In mijn kindertijd was het nog gewoon dat je een keer in de week in bad ging. Op zaterdag. ’s Zomers stond er een grote teil buiten en mochten we een voor een, de kleintjes met zijn tweeën in bad. Ik weet nog hoe ik met mijn ogen moest knijpen als mijn haar werd gewassen. Zeep in je ogen. Vreselijk.

Onsdag past extra goed omdat de oudste en zijn vriendinnetje bellen om te vragen of we thuis zijn vanavond. Natuurlijk zijn we thuis. Stijn heeft pech, die is er niet bij het eten. Ik haal de twee van de trein en samen koken we zalm met pasta. Altijd lekker met een roomsausje gemaakt van champignons en uien. En daarna hangen op de bank. Onsdag. Die houden we erin.

Recept: zalm met pasta en saus.
Beetje boter in een braadpan smelten. Als de boter spettert champignons en uien bruin bakken. Voeg een beetje witte wijn toe en laat dit samen zacht pruttelen. Zet een pan water op voor de pasta.

Klop ondertussen een ei met een flinke schep crème fraîche. Op het moment dat het water kookt, de groente in een kleine pan scheppen en eimengsel toevoegen. Zet dit pannetje op een heel zacht vuurtje. Niet koken, gewoon warm houden is voldoende. De pasta kan in het kokende water.

De zalm in de warme braadpan leggen. Eventueel nog wat olie of boter toevoegen. Meestal kan de zalm in zijn eigen vet bakken. De zalm pas omkeren als ongeveer twee derde licht roze is verkleurd. Als het goed is, is de zalm tegelijk klaar met de pasta. Acht minuten zou genoeg moeten zijn. Zet zout en peper op tafel zodat iedereen dat zelf kan toevoegen.

Voor de lijners onder ons: geen of weinig pasta.

20131017-193444.jpg
Vier appeltjes in wording.