Lekker niets dit weekend. Behalve een borreltje. Zaterdag is het klusjes dag. Tijd om de tuin winterklaar te maken. Zoals Koot en Bie ooit al lieten zien, bestaat winterklaar maken niet. De tuin hoeft niet opgeruimd. Liever niet. Vogels zijn in de winter altijd op zoek naar voedsel. Zorg dat ze dat bij jou in de tuin kunnen vinden. Als je liever een opgeruimde tuin hebt, maak dan ergens een niet te zichtbaar hoekje met alle zaaddozen en uitgebloeide bloemen. En een hoopje takken. Egeltjes zijn heel blij met een droog en veilig plekje om te overwinteren.

Voor je de hele tuin kaal knipt, denk dan wel even na. Uitgebloeide bloemen kunnen er nog mooi bij staan. Zeker als er in de winter een laagje rijp op de stengels ligt. Eigenlijk is winterklaar maken alleen nodig voor stukken in de (moes)tuin waar veel wortelonkruid in de grond zit. Als je dat echt kwijt wilt raken, is het goed om de grond om te spitten voor de vorst. Daardoor komen de wortels boven de grond te liggen en vriezen ze stuk. Het helpt ook om de wortels er zoveel mogelijk tussen uit te trekken. Die ben je dan alvast kwijt.

Zaterdagavond hebben we een borreltje bij vrienden. De jongste wordt ‘sweet sixteen’. Groot feest met heel veel schoonheden in de dop. Stralende meiden en tip top jochies. Het is niet anders. Ik heb zelf ook twee jongens. Op deze leeftijd lopen de jongens minstens twee jaar achter op de meiden. Gelukkig mag dat de pret niet drukken. Het is een ontspannen feest. Wel allerlei wandelingen in de tuin en groepsessies op de wc. Wat doen ze toch allemaal? We willen het niet weten. Het vorige feestje hebben we een flinke aanvulling op de glasbak in de tuin gevonden. Het lijkt er niet op dat dat nu ook zo is.

Wij oudjes hebben het ook gezellig en doen in tijd niet onder voor de jongeren. We hebben het over van alles en zeker over de kinderen zelf. 16. Dan bepalen je ouders nog hoe laat je naar huis moet. Wij mogen het gelukkig zelf weten. Ik heb voor het eerst sinds tijden wel een beetje houten hoofd op zondagochtend.

20131020-104727.jpg
Halloween pompoen heeft zijn beste tijd gehad.
Herfst.