Image
Ongeveer 10 kilo fruit gereduceerd tot overheerlijke zelfgemaakte stroop.
Duur aan gas. Verder alles gratis.

Zoet zonder suiker, dus gezond? Onzin. Tenminste als het over zelfgemaakte appel- en perenstroop gaat. Deze potjes zijn net zo ongezond als alle andere potten jam of stroop. Alleen weet ik wel precies wat er inzit. Ik heb geen suiker toegevoegd, maar de suikers uit de appels en peren die ik gevangen heb in het potje zijn net zo slecht als alle andere suikers.

Katan heeft dit weekend weer een pleidooi gehouden voor een suikertaks. Ik weet het niet hoor. Zou het echt helpen? Als (ge)zoete dranken duurder worden, dan zullen ze wel wat minder gekocht worden. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan. Maar er zijn nog zoveel andere zoete dikmakers die niet onder die belasting vallen. Je kunt ze tenslotte ook zelf maken. Iemand die verslaafd is aan suiker zorgt toch wel dat hij voldoende zoet binnen krijgt.

Laat het toch, sturen door belasting. Geef die centen die opgehaald worden nu eerst maar eens op een goede manier uit. Educatie, voorlichting, programma’s gericht op het helpen om mensen de goede keuzes in hun voeding te maken. En vooral om ze meer te laten bewegen. Dat is altijd goed voor de lijn.