Wolven die hier zelf naar toe wandelen zijn (vogel)vrij.
Wolven die hier zelf naar toe wandelen zijn (vogel)vrij.

En ja, de onderzoekers zijn er eindelijk zeker van. Onze eerste wolf is onze wolf niet. In de euforie van de vondst deze zomer hebben de onderzoekers iets over het hoofd gezien. Iets? Drie keer iets. Het dier blijkt neergeschoten te zijn met drie kogels. Onduidelijk is of het dier eerst neergeschoten is en daarna aangereden of eerst aangereden en daarna uit haar leiden verlost.

Het vertrouwen in de onderzoekers is wat mij betreft naar min tien gezakt. Weten jullie nog hoe enthousiast ze reageerden op de vondst van de wolvin deze zomer? Blijkbaar willen ze zo graag wolven in Nederland, dat ze enigszins verblind waren. Ze hebben niet echt geprobeerd eerst alle mogelijkheden uit te sluiten dan dat het dier op een andere manier dan wandelend in Nederland terecht is gekomen.

Pas toen duidelijk was dat de geconsumeerde bever in de maag van de wolf uit Polen kwam, is bedacht dat dan waarschijnlijk ook de dame zelf in Polen de bever heeft opgegeten. Het is voor een wolf onmogelijk om met Poolse resten in haar maag in de Flevopolder rond te wandelen. Grappig dat de meeste Nederlanders met een beetje boerenverstand eerst alles, maar dan ook alles, hadden onderzocht om te kijken of het dier echt niet uit een grap was neergelegd. Onderzoekers niet.

Nu pas blijkt dat er wel wat ijzer resten waren gevonden. De huid is nooit gecontroleerd op kogelgaten. Die waren er dus wel. Drie! Dat zijn natuurlijk wel hele kleine gaatjes. Zelfs voor onderzoekers te klein.

De wolf is trouwens niet strafbaar, wel degenen die het dier dood of levend vervoerd hebben. Gezien de enorme kunde van ons onderzoeksapparaat zijn er nu vast Polengangers die slecht slapen. En spierpijn hebben van het lachen.