De mooiste modderpoel van Nederland, daar zijn de boerinnen wel in geïnteresseerd. Het is nu alleen een beetje te koud voor een bad in de Betuwse klei. Er is wel een sprekende foto van een tevreden zeug in de modder en een prachtige beker. De mooiste modderpoel van 2012 vind je op het bedrijf van de familie Van Leeuwen in Buren.

Mariska en Peter van Leeuwen ontvangen ons met koffie. Goed begin. Zet een klein dozijn boerinnen aan de koffie en je krijgt ze niet meer stil. Als we eindelijk bijgepraat zijn, krijgt de boer de kans om iets te vertellen over het bedrijf. Vijfentwintig jaar geleden zijn ze begonnen met 60 scharrelzeugen en 360 scharrel vleesvarkens. Dankzij de vraag naar biologisch varkensvlees is het bedrijf op verzoek van Appie verder omgevormd naar biologisch. Inmiddels hebben ze 270 zeugen en 1400 vleesvarkens. En twee mensen in dienst.

Er zijn heel wat verschillen tussen de gewone varkenshouderij en deze biologische varkens. De boer beschrijft het zelf als: ‘alles is twee keer zo duur’. De stalruimte is groter, er is uitloop, de dieren krijgen biologisch voer en er wordt anders omgegaan met medicijnen. Nog belangrijker is dat de biggen twee weken langer bij de zeugen blijven. Dat kost tijd. Zeugen worden ook weer minder snel drachtig. Het aantal biggen per jaar is lager en dat scheelt geld. Het goed nieuws is dat de varkens wel meer opleveren. Biggen van 25 tot 30 kilogram brengen dubbel zoveel op. En de slachtvarkens worden ook beter betaald.

Het is leuk om rond te lopen op het bedrijf. Alle dieren hebben veel ruimte en uitloop naar buiten. De biggen zijn heel nieuwsgierig, maar zodra wij bewegen, rennen ze er vandoor. De boerinnen smelten als ze in het kraamhok de twee dagen oude biggetjes zien. Hier is geen discussie over borst of flessenvoeding. In het volgende hok zien we zelfs een geboorte van een biggetje. Rond de kilo wegen de kleintjes. Als ze lichter zijn dan is de kans groot dat ze het niet halen. Dat klinkt hard. Moeders krijgt meer dan twintig biggetjes, zoveel spenen heeft ze niet eens…

20131029-232039.jpg
De biggen zijn twee dagen oud.
Ze liggen lekker warm onder de lamp.
20131029-232101.jpg
Geen discussie over borst- of flessenvoeding.
Allemaal tegelijk aan de mem.

De boerinnen zijn natuurlijk wel wat gewend. Sommigen hebben zelf varkens thuis. Maar het ziet er echt goed uit. Ruimte en licht hebben de varkens. Alhoewel het de vraag is waar ze die ruimte nu precies voor nodig hebben. De zeugen zonder biggen lopen in één grote groep. Het grootste deel van de dag liggen ze lepeltje lepeltje. De helft van de stal is leeg.

20131029-232334.jpg
Groepshuisvesting betekent eigenlijk samen luieren.
Lepeltje lepeltje.

Het grootste deel van de biggetjes wordt op het bedrijf afgemest. Dat wil zeggen dat ze door mogen groeien tot een maand of vijf, zes en dan gaan ze weg. Peter zei het zelf: ‘natuurlijk genieten we ervan dat de varkens het goed hebben. Maar uiteindelijk gaan ze wel weg voor de slacht’. En dat kan ook niet anders. Als je vlees wilt eten, moet je ook dieren houden. Maar dan wel graag met zoveel zorg als bij de familie Van Leeuwen.

20131029-232151.jpg
Met zijn alle tikketje spelen.