Reizen met de trein. Eigenlijk vind ik het niets. Waarom eigenlijk niet? Het is luxueus om met een boekje uit het raam te kunnen kijken. Geen stress. Hmm. Een medereizigster jubelt dat het overstappen zelfs geen probleem is: ‘ Alleen maar het perron oversteken’. Is ook zo. Maar wel weer even de koude in.  De volgende trein is 5 minuten te laat. Binnen is het gelukkig weer lekker warm. En leeg. We reizen midden op de ochtend. De achtergelaten kranten, ook NRC en Volkskrant, liggen voor het oprapen. En ondanks de afstand rijdt de trein met dezelfde 5 minuten vertraging het station van bestemming binnen.

Dat is de heenweg. De terugweg verloopt heel anders. De scholen zijn uit en de perrons overvol met jeugd. Niets mis mee, er is lekker veel te zien. Wel heel veel van hetzelfde. Waar zijn de felle kleurtjes gebleven? De jeugd draagt spijkerbroek met zwarte jacks of iets dat daar veel op lijkt. Wel leuke kapsels. Een kaal meisje of jongetje valt op. In de zuidelijke steden is uniformiteit de trend. Laatst in Leiden had ik niet het gevoel dat alles zo grauw en blauw was. 

Aan de andere kant, het is herfst en hoewel het blad aan de bomen de mooiste kleuren toont, zal dat met deze regenstormen niet lang meer duren. Dan is ook de natuur grauw en grijs. Net als de tooi van de pubers. Zowel bij mens als zwaan.

20131105-184306.jpg