Snelle schets van ons gezin.  Ja, ik ben de kleinste.
Snelle schets van ons gezin.
Ja, ik ben de kleinste.

Vrijdag een van de leukste cursussen ooit gevolgd. Guy Janssens leert ons het verschil in de werking van tekst en beeld. Iedereen gebruikt wel eens leuke plaatjes om sheets te verlevendigen of om iets uit te leggen. Maar beelden in plaats van tekst? Ja, in plaats van tekst.

Simpel voorbeeld om de kracht van beeld uit te leggen. Stel je loopt een kamer van een huis binnen waar je nog nooit geweest bent. In een oogopslag zie je de hele kamer, hoe het is ingericht, staan er boeken in de kast, hoeveel tafels en stoelen staan er, hangen er gordijnen? Wat als iemand jou die kamer zou beschrijven als je je ogen dicht hebt. Hoeveel woorden zijn daar wel niet voor nodig. En dan nog, kun je het dan visualiseren? Dat gaat echt makkelijker met een plaatje.

Guy leert ons tekenen. Iedereen kan tekenen. De basisvormen zijn zo simpel. Of hebben jullie moeite met een vierkantje of een rondje?

Als je een vierkant en een rondje kunt tekenen, kun je alles tekenen.
Als je een vierkant en een rondje kunt tekenen, kun je alles tekenen.

Natuurlijk gelooft niet iedereen Guy op zijn woord. Dus moeten we aan de slag. Op een A3 verdeeld in negen vlakken tekenen we eerst onszelf in het midden en daarom heen wie we zijn en wat we belangrijk vinden. Zo grappig om te doen. Iedereen moppert als we moeten stoppen.

Net als alles komt ook deze trend overwaaien uit Amerika. Dan Roam heeft er al menig leuk boekje over geschreven. Een aansprekende titel is ‘Bla bla bla’. Dat is wat je over je heen krijgt als iemand een lezing geeft of je iets wil uitleggen. Om de aandacht van de luisteraar erbij te houden en om het echt uit te leggen, gebruik ik voortaan een plaatje.

Overigens moet je wel goed nadenken over je doelgroep als je je tekst in beelden uitdrukt. Nutricia babyvoeding werd ooit aangeprezen met een stripje met drie plaatjes. Een huilend kind. Een potje Nutricia. Een lachend kind. Leuk in onze westerse wereld. Maar Chinezen lezen daar een hele andere boodschap in, omdat ze van rechts naar lezen.

Toevallig liet Han me laatst ook een voorbeeld zien van een presentatie over hoe je medewerkers kunt motiveren met een financiële beloning. Het hele verhaal wordt uitgetekend. Het gaat nogal snel, maar het werkt. Ik heb nu onthouden dat geld niet alles is (voor als je dat nog niet wist).

Het laatste opdracht bij Frans en Guy ging over het probleem van de verdeling van de pakjes van Sinterklaas aan de Nederlandse kindertjes als Zwarte Piet echt niet meer mag. We hebben er geweldige plaatjes van kunnen maken. Er zijn alternatieven te over. Sommige beelden hebben misschien nog wel wat begeleidende tekst nodig.

20131108-182339.jpg