Nu de herfst zich zo duidelijk manifesteert, komt ook de winter angstig dicht bij. In aantocht was ie natuurlijk al lang. Met Sinterklaas en de Pietendisussie haal je ook de winter in huis. En nu dus ook winterkost. Ouderwets eten.

Echt een dagje om rustig aan te doen. Geen kinderen in huis betekent lekker lang uitslapen en een beetje klussen rond het huis. In de tochtige deel pannen recht leggen, lege potten opruimen, bladeren bij elkaar vegen. Niet afvoeren, de vogels én onze egel hebben daar de hele winter nog plezier van. Zo’n dagje zonder plannen heeft geen wekker nodig. Zaterdag zitten we pas rond 11 uur aan de koffie. Veel te laat. We nemen ons voor om zondag minder lui te zijn.

Zaterdagavond hebben we een feestje in Zoetermeer. We gaan maar even. We kennen er niemand. Dat valt natuurlijk altijd mee. We zijn er vaker geweest en we kennen er bijna iedereen. Nou ja kennen. Vooral ook uit de verhalen. Het is de verjaardag van het vriendinnetje van de oudste. Super gezellig. En ook weer wat geleerd. We hebben een goed gesprek met een slager. Over Jodehaas, Sukade en Bavette. Ooit weleens een vakje vleeskunde gehad. Maar deze namen hebben we toen vast niet gehad. Extra leuk om vandaag hachee te gaan maken. Ook al hebben wij gewone riblapjes gekocht.

Terug uit Zoetermeer is het toch wel een beetje laat geworden. Zondag drinken we de eerste koffie om twaalf uur.

Jodehaas en Bavette vind je aan de 'voorkant' van het rund. Dat is de buik.
Jodehaas en Bavette vind je aan de ‘voorkant’ van het rund. Dat is de buik.