Gieser Wildemannen na een bad van gluhwijn.
Gieser Wildemannen na een bad van gluhwijn.

De manier waarop Nederland groenten onderzoekt en kweekt is vooruitstrevend. De zadenproducenten uit Nederland behoren tot de top van de wereld. Dat geldt overigens ook voor het fokken van dieren. De genen van onze planten en dieren worden over de hele wereld gebruikt om de voedselproduktie te verbeteren. Waar een klein landje groot in kan zijn.

Maandag laat de VPRO in Tegenlicht zien hoe deze kostbare zaden worden bewaard. In Spitsbergen liggen de reserves van een groot aantal landen veilig opgeslagen. Onmogelijk veel zaadjes, terwijl nog lang niet alle landen deelnemen.

In Rusland wordt de grootste collectie bewaard in een oude, verwaarloosde kerk. Ontelbare houten rekken vol met blikkentrommels met zakjes zaad. De camera loopt mee met de onderzoeker tussen de rekken. Je voelt wel iets van de bijzonderheid van zoveel authentiek materiaal. De onderzoeker zelf wordt er emotioneel van en vergelijkt het met de kunstwerken in de nabijgelegen Hermitage. De zakjes zijn minstens zo veel waard als de Matisses en de Picasso’s. Ik vraag me af hoelang de gemiddelde Nederlandse kijker dit geneuzel nog volgt. Natuurlijk is het bijzonder en kostbaar. Alleen veel minder sexy.

Het is echt belangrijk dat deze zaden bewaard worden voor ons nageslacht. En het is elke bezuinigingsronde weer spannend of er voldoende geld beschikbaar is. Dan is het wel prettig dat er mondiale afspraken worden gemaakt tussen landen, zodat de zakenbanken in stand blijven.

Wij keken met ons bordje op schoot. Vandaag hebben we eindelijk hachee gegeten. Heerlijk natuurlijk. Een feestmaaltijd. Moest ook wel een feestmaal zijn, anders valt het buiten de lijntjes van Dukan. Dat mag maar twee keer per week. Aardappelpuree, niet al te vetvrij vlees, gebakken in boter en peertjes gekookt in gluhwijn. Gelukkig ben ik aan het afbouwen.

Giesen Wildermannen hebben wel een paar uur nodig om mooi rood te kleuren.
Giesen Wildermannen hebben wel een paar uur nodig om mooi rood te kleuren.