Hoe schrijf je een boek. Iemand een idee? Jazeker. Iedereen heeft ideeën. Even googlen en je ziet dat er heel veel mensen verstand hebben van boeken schrijven en dat graag met je delen. Of je hun kennis willen verkopen. Het leukst is het om in je eigen kring over het schrijven van een boek te praten. Het is een nogal verslavende hobby, dus er bestaat een klein gevaar dat mensen er moe van worden. Voorlopig gaat het nog goed. Iedereen vind het leuk om te luisteren en mee te denken. Van alle kanten komen ideeën en tips. Of mooie voorbeelden. Zoals een mooi boek uit Terschelling.

Een schrijfster gaf me de tip om goed vast te leggen wat nu precies het doel is van het boek. Eigenlijk kun je het best beginnen met een samenvatting. Op die manier is voor iedereen duidelijk waar het boek over gaat en dan is het ook makkelijker sommige van de goedbedoelde adviezen af te wimpelen. ‘Sorry, past niet in het boek. Kijk maar naar de samenvatting’. Ja eigenlijk is het grootste gevaar dat je nooit aan het schrijven toe komt omdat de het boek nog alle kanten op kan. En als het alle kanten op gaat, dan gaat het in ieder geval niet lukken.

Ik heb er echter alle vertrouwen in dat het wel lukt. Erger nog, dat ik twee boeken tegelijk ga schrijven. Het ene boek wordt misschien wat kleiner en minder omvangrijk dan het andere. Het gaat geboren worden als een ebook. Voorzichtig beginnen met kleine stapjes. Dat is het idee. En misschien lukt het dan om net als Pinokkio leven in de elektronische lettertjes te blazen en het ook echt te laten drukken.

Het andere boek wordt een echt boek. Met een harde kaft. Met heel veel mensen die er aan meewerken. Met een promotie plan en nog heel veel meer. Maar juist dat boek is nog niet veel meer dan een achterflap en een inhoudsopgave. Het kan nog alle kanten op.

Dat kan natuurlijk ook in Buren.
Dat kan natuurlijk ook in Buren.