Zo vroeg aan de drank kan alleen als je ontvangen wordt door een Fransman. Donderdag zijn de Betuwse ondernemers ‘Betuwe in Business’ te gast in het Heerenlogement. Lourent en Cécile ontvangen ons gastvrij in het theater. We gaan spannende dingen doen en aan het eind krijgen we iets lekkers van het Heerenlogement.

De BiB is een club van ondernemers. Zelfstandigen op zoek naar concollega’s. Georganiseerd netwerken. En wat is dat dan? Dit keer moesten iedereen aan de bak op het podium. Gelukkig niet zonder enige voorbereiding. We worden in groepjes van zeven opgesplitst en moeten op basis van de tekst op de visite kaartjes en onze kwaliteiten twee woorden noemen. Deze woorden moeten verwerkt worden in een voordracht. Om groepjes te maken worden we genummerd. Geen kliekjes.

Iedereen gaat braaf aan het werk. We zoeken ons groepje, schrijven de gevraagde woorden op een groot papier en gaan aan de slag. Welke woorden kiezen we? Groen is in mijn groep een gewilde term. Twee keer kan niet (waarom eigenlijk niet?), maar dat is geen probleem. Op de meeste kaartjes staan meer dan genoeg woorden om te kiezen. Te veel dus. Op mijn kaartje staat helemaal niets over wat ik doe. Er staan schapen op. Dat kies ik als woord.

De opdracht is om met de woorden die ons en ons bedrijf karakteriseren een gedicht, sketch, lied of wat we maar kunnen bedenken, te maken. Wij gaan voor een reclamespotje. Hmm. We gaan dus op zoek maar een sterke, wervende tekst. Onze eerste zin is: ‘Er staan zeven onderzoekende schapen op de dijk’. De toon is direct gezet. We komen tot zeven regels, kan iedereen er een voordragen en tussendoor mekkeren we wat af. Er wordt in ieder geval gelachen.

Er is nogal verschil in de presentaties. De eerste groep presenteert een Sinterklaasgedicht met de bewuste woorden en de boodschap dat Zwarte Piet moet blijven. Er is een groep die het tot één zin kan beperken. Zo heeft elk groepje zijn eigen invulling gevonden met en zonder beweging en geluid. ‘Ping’.

Leuk zo’n opdracht. In heel korte tijd met een aantal mensen even samenwerken. Zo leer je elkaar snel kennen. Wie neemt het voortouw? Wie heeft de meeste ideeën? Wie pakt aan? Als vanzelf hanteer ik de pen. We hebben niet afgesproken wie het woord voert, dus dat doe ik. Logisch. Dat past bij mijn vorige baan. Maar blijkbaar ook bij mij. De tekst maken we echt samen. Iedereen is trots op zijn eigen inbreng.

Zo werkt het vast ook bij de andere groepen, want iedereen is even vrolijk aan het eind. Of komt het omdat we blij zijn dat we weer heel van het podium af zijn? Het zou ook nog kunnen komen door de verwennerij van Laurent. Een heerlijk hapje met een glaasje zoete Griekse wijn om elf uur ’s ochtends.

’s Middags heb ik een schilderafspraak. We schilderen hele vrolijke engeltjes.

20131115-082035.jpg