Schaap

Nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn met een nieuwe oude tafel. In de keuken hebben we nu een prachtige oude bakkerstafel staan. Niet dat je dat ziet. Maar wij weten dat hij in de kelder stond met de kneedmachine er bovenop. Het ter plekke gegoten blad is gebarsten en loodzwaar en ligt mooi ‘van oud en versleten’ te zijn in de keuken.

Één tafel in de keuken is genoeg. Er is echt geen ruimte voor twee tafels, anders hadden we hem wel teruggezet. Wat ons betreft is een tafel niet snel te veel. Maar als je niet meer kan lopen, wordt het een ander verhaal. In onze niet-zo-heel-erg-grote-maar-ook-niet-kleine keuken is een tafel genoeg. We hebben een tafel over. Een grote tafel. Kun je makkelijk van eten met 6 of 8 man. Als die mannen niet zo groot zijn, passen er wel tien aan. En dat is wat er nu gaat gebeuren. Onze eigen oude keukentafel is verplaatst naar mijn atelier. Lekker veel ruimte om aan te werken. Met stevige poten. De zelf gefabriceerde tafel van schragen met smalle houten plank heeft jaren lang dienst gedaan, maar is nu weer ontbonden. Ik kan nu lekker veel kinderen kwijt in het atelier.

Woensdag komen er negen kinderen schilderen. Dan start de workshop met de Synagoge. De eerste keer nemen we tekenmateriaal mee de wei in. Lekker tussen de schapen lopen van de Sheepman. Schapen ervaren. Schapen zijn echte kudde dieren, maar toch is het lastig om ze van de ene plek naar de andere te krijgen. Negen kinderen gaan merken wat het effect is van niet samen werken op een kudde onwillige schapen. In de loop van de middag leren ze hoe zo’n kudde mak wordt als je wel samenwerkt. Ik hoop dat ze met die ervaring anders naar de schapen en naar zichzelf kijken.

Aan het eind van de middag gaan ze tekenen wat ze hebben gezien en meegemaakt. Ik ben echt heel benieuwd wat dit voor moois oplevert. Negen schapen? We gaan het zien.