Isa schetst de Aaalsdijk in Buren.
Isa schetst de Aalsdijk in Buren.

De schapen van Sheepman hebben lekkere warme jassen aan. De kinderen van de Synagoge ook. Dat is nodig op deze herfstige woensdagmiddag. Er staat een gure wind in het veld waar wij wat gaan leren over schapen drijven en misschien een beetje meer over schapen en over ons zelf. Het begint direct al goed. Er staat een groepje schapen onder aan de dijk. Die mogen vandaag niet meedoen. En er staat een groepje schapen in de wei rustig te kijken naar ons die wel mee doen. Als Anemoon enthousiast naar ze wijst rennen ze weg. Zo moet het dus niet.

Sheepman, de Sheepmen, Rien en Jan, staan klaar bij de bouwkeet. Daarachter is een vuurtje en staan we uit de wind. Even kennismaken en dan krijgen ze meteen de eerste opdracht. ‘Halen jullie de schapen maar op’. De kinderen hollen naar de schapen en de schapen rennen alle kanten op. Het duurt even, maar het lukt ze. Rennend en joelend drijven ze de schapen naar de bouwkeet met zijn achten. Jikke komt minuten later aanslenteren. ‘Geen zin om te rennen’. Die heeft nog een lange middag te gaan.

De herders laten zien hoe de hond de schapen drijft. Het is en klein wonder, maar de schapen rennen niet, ze lopen gemoedelijk precies naar de plek waar de herder ze wil hebben. Als wij dat ook proberen, ziet het er stukken minder rustig uit. De hele kudde gaat ervan door en de kinderen moeten ze ophalen. ‘Waarom vragen we de hond niet’, roept Koen. Slim ventje. De hele middag lopen we achter de schapen aan. Zo lijkt het. Toch verandert er langzamerhand iets. De schapen lopen achter ons aan. Niet helemaal vanzelf. De kinderen ‘drukken’ ze de goede kant op. We hebben geleerd hoe we schapen kunnen leiden.

Tussendoor schetsen de kinderen wat ze zien. De dijk met de kale bomen levert een mooi plaatje op. Isa legt het vast in een schets. Daniek tekent ook de ondergaande zon erbij. Joost kijkt de andere kant op en schetst de molen. De schapen worden natuurlijk ook vastgelegd. Sjors schetst Shaun. Dat allitereert lekker. Fabienne schetst Shadow en Thomas schetst Sjaak. Een vraagje aan de Sheepman. ‘Waarom beginnen alle namen met een S?’