Lady in Blue van Andy Arnts
Femme bleue van Andy Arnts

Of is het schrijver en schilder? Andy Arnts heeft zijn eigen boek herschreven en uitgegeven. Tien jaar later, met meer ervaring en een enthousiaste uitgever, presenteert hij het boek in Ludens. Een boekpresentatie in een troosteloos zaaltje in Utrecht. Helemaal passend bij de romanfiguur uit het boek. Troosteloos of vergane glorie, het klinkt wat oneerbiedig voor de prachtige zaal. De stijl spreekt mij niet aan, grote spiegelwanden tussen het oude gipsen sierpleisterwerk. Niet wit maar geel. Nicotine geel? Ik kan het niet zien, het is te donker.

Genoeg gemopperd. Verder was het een leuke happening. ‘Het voelt als een verjaardagsfeestje’ begint Arny zijn speech. De zaal zit vol met familie, collega’s en lezers van de schrijver. Toevallig is hij ook hoofdredacteur van ‘En Route’. De schrijver vertelt wat over zijn boek en leest een passage voor. Precies lang genoeg om nieuwsgierig te maken. De hoofdpersoon is een beetje een uitvreter. Ik ga het zeker lezen.

Yvonne Kroonenberg mag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Zij heeft het boek gelezen, tenminste, daar ga ik vanuit, en een quote gedoneerd voor de achterflap. Zo’n quote van eenbekende schrijver is een mooi middel om je boek aan te prijzen. De quote ademt dezelfde sfeer als het zaaltje, passend bij het boek: ‘In het leven van Richter gebeurt negentiende-eeuws niets, maar in zijn gedachten des te meer. Een opmerkelijk boek!’