Wat een kunstenaars hebben we in in Buren. En Zoelmond. Na de gevleugelde start vorige week tussen de schapen van Sheepman met de Sheepmen, zijn de kunstenaars dit keer in het atelier aan de slag.

We praten nog even na over de workshop tussen de schapen. De meeste kinderen vinden het best eng als er een hele kudde schapen op hun afkomt. Alsof ze je omverlopen. Dat doen de schapen niet, maar ze lopen wel met hun dikke vacht vlak langs je. Eigenlijk is het leiden van de schapen het makkelijkst als je maar met zijn vieren of vijven bent. Als je op de kop van de leidster let, weet je precies waar ze naar toe willen.

Even denken ze dat ze weer gaan schetsen. Niets ervan, vandaag is de belangrijkste vraag: ‘Wat gaan jullie schilderen?’ Alle kinderen kruipen achter een ezel en beginnen met hun schilderij. Aanwijzingen hebben ze eigenlijk niet nodig. Een advies krijgen ze wel. ‘Schilder eerst de achtergrond, want het is erg moeilijk om een zonsondergang te schilderen als dat tussen de bomen door moet’. De mooiste kleuren mengen de kunstenaars op het palet en op het doek. Ze leren dat het mooiste effect bereikt wordt door een beetje te rommelen op het doek. De grazige weide krijgt de mooiste kleuren groen. Nooit saai, omdat het blauw en geel steeds opnieuw gemengd wordt.

Woensdagmiddag zijn er twee kinderen niet. Sjors heeft vandaag zijn verjaardagsfeestje. Maandag is hij alvast begonnen… Met een schaap. Daniek is ziek. Ze komt gewoon een ander keertje schilderen.

Als het tijd is om op te houden, staan er nog maar bar weinig schaapjes op de schilderdoeken. De kans is best groot dat het zo blijft. Dat weten we pas echt na de volgende keer. We houden het nog even spannend…

20131128-215853.jpg
Nu nog een paar schapen. Of toch iets anders? En titels, die komen de volgende keer.