Alle poppen zitten in een rondje om de tafel met thee en koekjes. Het was mijn lievelingspel als kind en eigenlijk vind ik dat nog steeds een leuk spelletje. Gisteren mocht het weer. Kijkdoosje spelen aan een mooi gedekte tafel.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
Kerst is begonnen.

Buren bij kaarslicht is een jaarlijks terugkerend sprookje. Sommige inwoners vinden het wat sleets worden. Misschien missen ze iets? Er komen mooi duizenden mensen om ons mooie stadje bij kaarslicht te bewonderen. Er zingen koren, er worden verhalen verteld en er wordt gesnoept, gedronken en gegeten. Feest voor de inwoners, de winkels en de horeca. En de bewoners.

Wij hebben het huis helemaal verlicht met kaarsjes. Binnen en buiten. Het ziet er niet alleen oergezellig uit. Ieder jaar zijn we weer verbaasd hoeveel warmte dat geeft. De verwarming kan uit. Met al die kaarsjes durven we zelf eigenlijk niet rond te gaan lopen, daarom hebben we bezoek. Dit keer van Burenaren die net niet in het centrum wonen. Ze nemen wat lekkers mee. Wijn, de ‘entree’ en het dessert.

We starten met zijn elven aan een lange tafel. Al snel komt er een vriendje van de jongens binnen. Hij heeft net gegeten, maar schuift toch gezellig aan. Als we aan het hoofdgerecht zitten komen er nog twee vrienden bij. Gelukkig hebben we genoeg over om een bordje voor ze te maken. Eerlijk gezegd, vandaag eten we waarschijnlijk weer hetzelfde.

Na het eten druppelen er nog wat vrienden binnen. Heerlijk avondje zo.

Het bezoek moet in het begin wel even wennen aan het kijkdoos-idee. Iedereen kan gewoon naar binnen kijken. Aan tafel merk je daar heel weinig van. De straat lijkt leeg. Alleen vrienden die echt even op de ramen tikken, die zien we. Tussen de gangen lopen we even naar buiten en dan blijkt het toch wel lekker druk. Naast ons staat het BurenToenTheater te zingen. Ik heb gelukkig ook even tijd om te luisteren.

Dit is onze persoonlijke bijdrage aan Buren bij Kaarslicht. Heel fijn om zo kijk-theater te spelen met vrienden. Voor ons is het al een beetje Kerst.