Lekker lapje.  Wel samen delen.
Lekker lapje.
Wel samen delen.

Robert Kranenborg vindt de Côte du boeuf het lekkerste stukje van de koe en ik ben het helemaal met hem eens. Bij het varken noem je het kotelet, bij het rund ribstuk. Zonder bot is het Rib eye. Met bot is echter veel spannender. De rib aan het vlees maakt dat het vlees het dichtste bij het bot lekker rosé blijft. Rib eye is vaak ontdaan van al het vet. Ribstuk niet. Juist dat vet is nodig om te bakken. Door het vet eerst tegen de hete bodem te drukken, smelt het en is er verder weinig extra boter nodig.

Moeilijk is het niet om ribstuk klaar te maken. Biefstuk kunnen we tegenwoordig toch ook allemaal mals op tafel krijgen? In een hele hete pan eerst het vlees goed dichtschroeien en afhankelijk van de timing tien minuten in een hete oven (120 graden) of dertig minuten tot een uur of langer in een lauwe oven(60 graden). Door de rust in de oven wordt het vlees lekkerder en heeft de kok meer tijd om aandacht aan de gasten te besteden.

Ribben van een koe zijn dik, dus ook het ‘lapje’ is aan de maat. Enorm imponerend, maar echt niet moeilijker dan een lapje biefstuk. En zoveel lekkerder. Een ‘koteletje’ weegt rustig 1 kilo. Kun je dan ook makkelijk met zijn vieren delen. Vergeet niet dat ook het bot en het vet meer dan twintig procent van het gewicht vormen.

De eerst hit bij Google is er een die je aderen laat dicht slibben. Als je het vlees hebt gebakken, kun je het vet in stukjes snijden en bakken. Dan krijg je kaantjes. Verboden sinds we weten dat dierlijk vet het dichtslibben van je aders bevordert. Maar ja. Wanneer eet je nu ribstuk? Alleen met Kerst. Alhoewel ik denk dat we deze zomer zo’n lapje wat vaker op de barbecue leggen. Deelt zo lekker uit.

Tijdens Buren bij kaarslicht eten we ribstuk. Een van de gasten is fanaat thuiskok en mag het vlees bakken. Zeer tegen mijn wens gaat er dit keer wel flink wat boter in de pan. Levert ook veel lekkere jus op. En veel theater. Zeg alsjeblieft niets over mijn portsaus… Die miste nu net dat beetje extra smaak die de jus wel had. De kaantjes hebben we er maar niet meer bij gebakken. Het acuut dichtslib gevaar was al groot genoeg.