20131227-123817.jpg
De tafel staat klaar. Het eten komt eraan. Iedereen neemt iets mee.

Het is weer gelukt zeggen we ’s morgens tegen elkaar bij de restanten van het kerstdiner met 25 mensen. De smoes is dat we het allemaal doen voor oma, die wil zo graag alle familie bij elkaar zien. In de zomer was het nog maar de vraag of het deze Kerst zou lukken. Zelf vinden we het ook leuk. Ons huis plooit zich om het bezoek. Alsof het gebouwd is voor feestjes. Er staan drie tafels in twee kamers en overal is het gezellig en rommelig. Er wordt regelmatig van plaats gewisseld, iedereen praat met iedereen.

We eten met vijfentwintig man. Twee minder dan gepland. Ziek vriendje. Ik hoop dat hij snel weer opknapt. Iedereen neemt iets mee. De afspraak is om twee gerechten te maken voor maximaal acht mensen. Dan blijft er niet teveel over. En ook dat is gelukt. Alle schalen zijn bijna leeg. Er was iets teveel soep. Het recept voor vier mensen blijkt verdubbeld voldoende voor dertig. En de makers van het toetje hebben zich ook niet helemaal aan de afspraak gehouden. Dat is mooi, want we hebben niet al te veel frietjes. Als iemand echt nog honger heeft, is er toet, koek en cake zat.

De opdracht was: neem je servet en je glas mee en verander af en toe van plaats. Ooit gebeurde dat per ongeluk, omdat we een stoel te weinig hadden neergezet. Nu is het een van de trekkers van het diner in Buren. Al na de eerste rond ontstaat er een tafel met allemaal jeugd. Oma’s droom. De nichtjes en neefjes inclusief aanhang hebben het gezellig met elkaar. Ze praten overal en nergens over en er wordt zelfs gedobbeld. Wat is het toch luxe om zoveel familie te hebben. Wees er zuinig op.

20131227-123836.jpg
Veel is er niet over. De jeugd breekt de nacht met versgebakken brood, boerenkaas en bier.