Onder aan de dijk staan de schapen dicht bij elkaar met warme jassen aan. Ze kijken argwanend als wij met zijn tienen over het hek klimmen. Anemoon wil direct aan het slag met schapen hoeden. Ze rent de wei in en wijst naar de schapen. Die rennen er meteen vandoor. Precies de andere kant op. Zo moet het dus niet.

Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen. Ook Anemoon weet aan het eind van de middag precies hoe je de schapen de goede kant op kan sturen. De hond vind ze het allerliefste. ‘Als die aan het werk is, staat zijn staart omlaag. Anders is hij te eigenwijs om naar de herder te luisteren.’ Anemoon snapt dat precies. Ze heeft zelf ook een hond.

20140115-062114.jpg
Anemoon schets ook de hond.

De schets van Anemoon vormt de basis van het schilderij. Op het witte doek schildert ze een bruine hond en wat schaapjes. Ze zijn zo klein dat ik haar aanraad om eerst de achtergrond te schilderen. Anders moet je er de hele tijd omheen schilderen. Dat is moeilijk en vaak wordt het dan minder ‘natuurlijk’. Dus schildert Anemoon de bomen over de hond en de schapen. Dat worden hele dikke bomen. Geen probleem. Dan maar kastanjes in plaats van populieren. Er zit heel veel tijd in de mooie herfstkleuren van de blaadjes. Allemaal zelf gemengd met rood, geel, blauw en een beetje bruin en wit.

20140115-062147.jpg
Mooie bomen. Zijn het populieren? Of misschien kastanjes?

De volgende keer mogen dan eindelijk ook de hond en de schapen geschilderd. De herdershond met zijn staart omlaag. De schapen in allerlei kleuren. Er zijn tenslotte ook Blauwe Texelaars.

20140115-062218.jpg
De herdershond heeft het druk met de schapen. Er is ook een Blauwe Texelaar.

Aquarel, olieverf, potlood, kinderen kunnen alles maken. Met wat ruimte en het juiste materiaal toveren ze een kunstwerk. Dit is een van de negen verhalen van het project gefinancierd door de Synagoge. 9 kinderen hebben schilderijen gemaakt geïnspireerd op een workshop bij Sheepman. Elk schilderij heeft zijn eigen verhaal. Een voor een worden ze hier gepubliceerd.