De eerste opdracht van de Sheepman aan de kinderen is: ‘haal de schapen op’. Natuurlijk doen ze dat. Ze hollen naar de schapen en de schapen rennen alle kanten op. Het duurt even, maar het lukt ze. Rennend en joelend drijven ze de schapen naar de Sheepman. Ze zijn met zijn achten. Jikke komt minuten later aanslenteren. ‘Ik heb geen zin om te rennen’.

Gelukkig komt het allemaal wel goed met Jikke. Schapen hoeden hoeft niet rennend. Onder enig protest legt ze heel wat kilometers af om te leren hoe je schapen de juiste kant op laat lopen. Ze wordt pas fanatiek als ze mag gaan schetsen. Net als Isa is ze onder de indruk van de mooie horizon met de populieren op de Aalsdijk. De schetsen van de meiden lijken op elkaar.

20140115-062632.jpg
Jikke schetst de donkere populieren op de Aalsdijk

Jikke wil de horizon schilderen en mengt voorzichtig met rood, geel en blauw de mooiste kleuren. Ze is niet snel tevreden dus het duurt wel even voor er een ‘luchtlaag’ op het doek staat. Na één middag is de achtergrond nog niet af.

20140115-062703.jpg
Een feestje in de lucht. Zo schildert Jikke de zonsondergang.

De tweede keer mengt Jikke nog lekker verder. Mooie, warme tinten. Bij Jikke is het feest in de lucht als de zon ondergaat.

20140115-062729.jpg
Het landschap bij de Aalsdijk is een kleurrijk feest als Jikke het schildert.

Als ze toe is aan de bomen, heeft ze net als Isa, veel aan de schets in de wei. Het wordt een mooie horizon met de donkere populieren en het hekje op de Aalsdijk. Knap hoe ze de kleuren van de lucht nog laat doorschemeren in de kale takken.

Aquarel, olieverf, potlood, kinderen kunnen alles maken. Met wat ruimte en het juiste materiaal toveren ze een kunstwerk. Dit is een van de negen verhalen van het project gefinancierd door de Synagoge. 9 kinderen hebben schilderijen gemaakt geïnspireerd op een workshop bij Sheepman. Elk schilderij heeft zijn eigen verhaal. Een voor een worden ze hier gepubliceerd.