Thomas houdt niet van verrassingen. De eerste dag in de wei is hij goed voorbereid op de koude met zijn thermo ondergoed. Hij kent de Sheepmen al. Ook makkelijk. Toch leert hij, net als alle kinderen, veel tussen de schapen. Je kunt ze echt alle kanten op laten lopen, als je maar goed oplet wat de leidster doet. Als zij niet de goede kant op staat met haar kop, is er geen beweging te krijgen in de kudde. Of rennen ze de verkeerde kant op.

Thomas kiest Sjaak uit als lievelingsschaap. Hij schetst de Aalsdijk en Sjaak.

20140115-062959.jpg
Thomas schetst zijn lievelingsschaap. Sjaak.

Het eerste wat Thomas schildert is de molen. Die had hij niet geschetst. En dat zie je. De molen heeft maar drie wieken. ‘Is dat een probleem?’ ‘Nee, natuurlijk niet. Nu heeft iedereen altijd wat te zeggen over mijn schilderij. Ze kunnen commentaar leveren op de drie wieken.’ Er wacht hem nog een geweldige carrière in de marketing.

20140115-063038.jpg
Thomas schildert de molen. Zonder voorbeeld.

De eerste keer heeft Thomas enorm geoefend met het mengen van de kleuren. Met blauw, geel en rood kun je alle kleuren maken. Alleen het bruin voor het hek komt vers uit de tube.

Het laatste witte vlak wordt een wei voor Sjaak. Een eenzaam schaap in de wei onder de Aalsdijk.

20140115-063113.jpg
Sjaak bij de molen. Het lijkt wel een liedje.

Thomas vind zelf dat hij niet echt kan schilderen. Dat ben ik niet met hem eens. Hij kan juist heel veel. Alleen zijn molen mist een wiek. Maar dat zegt niets over zijn schilderkunst, wel over hoe hij kijkt. Om goed te kunnen schilderen, moet je heel goed kijken. Niet alleen naar wat je wilt schilderen, maar ook naar wat je schildert.

Aquarel, olieverf, potlood, kinderen kunnen alles maken. Met wat ruimte en het juiste materiaal toveren ze een kunstwerk. Dit is een van de negen verhalen van het project gefinancierd door de Synagoge. 9 kinderen hebben schilderijen gemaakt geïnspireerd op een workshop bij Sheepman. Elk schilderij heeft zijn eigen verhaal. Een voor een worden ze hier gepubliceerd.