Koen tekent hoe je schapen moet hoeden. Samenwerken is belangrijk.
Koen tekent hoe je schapen moet hoeden. Samenwerken is belangrijk.

De eerste dag in het weiland bij de schapen valt het op dat Koen erg kritisch kijkt. Als de schapen voor de zoveelste keer weglopen en we de opdracht krijgen om ze weer op te halen, vraagt hij waarom de hond het niet mag doen. Die kan het veel sneller.

Zijn schets is summier. Het lijkt wel of hij het niet echt leuk vind.
20140115-055608.jpg
De tweede keer gaan we aan de slag in het atelier. Als hij achter een echt schilderdoek staat met een palet met olieverf krijgt hij er duidelijk zin in. Met rood, geel en blauw maak Koen de mooiste kleuren. Alle aandacht gaat naar de zonsondergang. Die is vroeg in november. Om vier uur kleurt de lucht al in allerlei tinten. Aan het eind van de middag constateert Koen dat het meer een berg is geworden.

Zonsondergang die op een berg lijkt
Zonsondergang die op een berg lijkt

Dus wordt het een berg. Er is onweer en bliksem. Een huis raakt in brand, de brandweer blust. Bomen, water bovenop de berg, een rivier, een snelweg en een spoorlijn in het landschap. Inmiddels weet ik dat Koen de eerste keer inderdaad niet echt blij was dat zijn moeder hem zonder overleg had opgegeven. Dat is gelukkig na een keer helemaal over.

Koen noemt het schilderij ‘het verwoeste landschap’. Is hij niet veel te jong om iets te weten over de discussies over de Betuwe lijn?

Tijdens de expositie heeft Koen wel bedenkingen bij de naam. Aan ‘De Gelderlander’ vertrouwt hij toe dat de naam niets meer te maken heeft met de horizon. En dat is waar hij op het weiland het meest aan dacht.

Als Koen tijd over heeft, tekent hij nog even wat we geleerd hebben bij de schapen. Kijk goed: de schapen gaan alleen de goede kant op als hun hoofd ook de goede kant op staat.

20140115-055350.jpg

Aquarel, olieverf, potlood, kinderen kunnen alles maken. Met wat ruimte en het juiste materiaal toveren ze een kunstwerk. Dit is een van de negen verhalen van het project gefinancierd door de Synagoge. 9 kinderen hebben schilderijen gemaakt geïnspireerd op een workshop bij Sheepman. Elk schilderij heeft zijn eigen verhaal. Een voor een worden ze hier gepubliceerd.