20140125-153811.jpg

Het is zover. De reuzenpompoen, gekregen voor mijn verjaardag begin september, is overleden. Jammer. In zijn glorietijd hield de pompoen de zomerse warmte vast in de huiskamer. Oranje, zoals alleen een pompoen oranje kan zijn. Prachtig object om na te schilderen. Zoveel verschillende tinten oranje in één vrucht.

Het kan zomaar voorbij zijn. Dat geldt voor pompoenen en dat geldt voor mensen. Belachelijke vergelijking. Ik weet het. Ik schrijf hier weinig over de verdrietige dagen die we achter ons hebben. Maar ik merk dat in alles wat ik doe, het verdriet wel doorsijpelt. Het is zo belangrijk om te genieten van wat er wel is. En als het kan, er het beste van te maken. Ook van onze in verval rakende pompoen is nog iets moois te maken. En dat doe ik dan ook.

Het warme oranje is gevangen in een oranje soepje. Heerlijk, tenminste als je van pompoen houdt. Veel meer zit er namelijk niet in. Ik heb vandaag wel wat uit te delen.

20140125-153751.jpg

Recept van een zomerse Pompoensoep.
Snijd lekker veel pompoen in stukken. Als de schil nog gaaf is, dan hoeft ie er niet af. Leg de brokken op een schaal in de oven, besprenkel ze met olie en gril de stukken in drie of vier keer vijf minuten bruin en zacht. Elke keer even omscheppen. Spreid de brokken goed uit. Ik heb vier ladingen gegrild. Daarom is het zo’n pan vol.
Snijdt enkele paprika’s in grote stukken en gril die ook. Liefst rood, dat is mooi voor de kleur van de soep. Eventueel een verse peper meegrillen. Een beetje pit kan pompoen wel hebben. Ondertussen in een pan wat uien bakken en een stuk kleingemaakte verse gember. Als de uien bruin zijn, kan de pompoen erbij. Er zit zoveel vocht in de vrucht dat toevoegen van water niet nodig is. Wel een theelepeltje zout. Als alles in de pan samen gevoegd is, is een kwartiertje tot halfuurtje zacht stoven voldoende om alles te garen en de smaken te vermengen. Gebruik de staafmixer om een mooie romige soep te maken. Bij het opdienen een schepje crème fraîche toevoegen of een kruidige roomkaas. Zomer op je bord.

Stel dat je je zorgen maakt om je lijn, dan is dit soepje zeer verantwoord (zonder de extra room). Pierre Dukan vind wel dat je zuinig moet zijn met de olie tijdens het grillen. Het kan ook zonder. Maar dat proef je wel.

Topblogs