Afbeelding
Met deze schaapjes val ik graag mensen lastig.

Het is al weer bijna ouderwets en in ieder geval irritant. Digitale nieuwsbrieven. Niet voor niets zijn de regels een aantal jaren geleden aangescherpt. Je mag niet zomaar al je vrienden en kennissen bestoken met nieuwsbrieven. Eerst vraag je ze of ze er een willen hebben. Dan stuur je ze er een toe. Vergeet er niet bij te schrijven waarom ze de nieuwsbrief krijgen: ‘Je hebt jezelf aangemeld nadat ik het je vroeg’. En zorg dat er een unsubscribe, een afmeld, ‘button’ is, anders ben je ernstig in overtreding. Dan ben je SPAM.

Nieuwsbrieven versturen doe je niet zomaar even, daar zoek je een handig programma bij. Ik kies voor mailchimp. Gewoon, omdat ik mailchimp heel vaak tegen kom in mijn mailbox. Veel gebruikt door mensen wiens nieuwsbrief ik wel (een tijdje) wil lezen. Eenmaal gevangen in het keurslijf van mailchimp leer je de regeltjes vanzelf. Het is een Amerikaans programma. Bijna overdreven hoe er wordt gewaarschuwd om maar geen spam te worden. Er is heel veel wat er allemaal mag en moet. ‘Val niemand lastig’. Dat is eigenlijk de belangrijkste boodschap.

En die boodschap snap ik helemaal. Waarom stuurt iemand eigenlijk een nieuwsbrief? Om niet vergeten te worden. Om zichzelf en zijn maaksels onder de aandacht te brengen. Om gelezen te worden. Echt niet om lastig te vallen. Het gekke is dat dat natuurlijk wel gebeurt. Vanzelf.

Als je nu ook graag door mij lastig wilt worden gevallen, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Ik beloof je dat ik je dan regelmatig lastig val met nieuws over schilderen en schrijven. En als je dat niet meer wilt, kun je je uitschrijven. Dankzij mailchimp krijg je dan nog minstens twee berichtjes. ‘Weet je wel zeker dat je je wilt uitschrijven?’ En ‘Je bent nu uitgeschreven’. Dat zou ik nou nooit durven.