Ronde koekjes zijn saai.
Ronde koekjes zijn saai.

Ik heb zin om koekjes te bakken. Toevallig wordt het tijd om weer eens een uurtje te knutselen met de buurmeisjes. Dat valt goed te combineren. Meestal heb ik alles in huis om te bakken. De meiden komen graag. We doen het complete pakket. Dus zij zoeken een recept op internet.

Het worden zandkoekjes. Lekker makkelijk. Simpele ingrediënten: bloem, suiker, boter en ei. Beetje vanille, citroenrasp of speculaaskruiden voor de smaak. Liefst niet alle drie tegelijk. Oeps, boter, dat heb ik niet in huis. Gelukkig is hun moeder even er op uit voor een boodschap, ze brengt de boter die we nodig hebben,

We volgen braaf het recept op internet. Echt geschreven voor kinderen. Tenminste, dat lijkt zo. Veel grappig bedoelde zinnetjes als: ‘niet teveel snoepen, anders kan je geen koekjes meer bakken’. Een belangrijke aanwijzing zijn ze echter vergeten.

‘Hoe kneed je deeg’.
Laat kinderen hun gang gaan met een schaal vol met bloem, suiker, een ei en wat boter en het wordt een plakkerige massa waar je weinig mee kan. Koelen en opnieuw proberen, dat is het enige dat helpt. Gelukkig heb ik vaker koekjes gebakken. We beginnen met alle droge ingrediënten goed te mengen. Bloem, suiker, smaakje. Dan de (niet te) koude boter in stukjes snijden en samen met het ei in de schaal.
Het is heel lekker om met twee handen te kneden, maar niet zo handig. De schaal vliegt alle kanten op. En het deeg wordt te warm. Dus pak met een hand de rand van de schaal vast en duw met de duim van je andere hand (of de muis van je hand) de boter door de bloem. Beetje creatief in de schaal te keer gaan. De boter moet helemaal met de bloem gemengd worden, zo wordt het vanzelf een bal.

De jongste heeft mijn uitleg gemist en kneed met twee handen tegelijk. Het mengsel wordt warm en plakkerig. Ze kan er niet veel meer mee. Na tien minuten in de koelkast en probeert ze het opnieuw. Met haar duim. En al snel kunnen de dames beiden aan de slag. De oven had ik direct aangezet. Maar je hebt niet zomaar een ovenschaal vol als je alternatieve uitstekers kiest: glazen in allerlei maten, mesjes en veel fantasie. Pas na anderhalf uur kan de eerste schaal de oven in.

Nog even de ingrediënten voor degenen die liever niet doorklikken:

250 gram bloem
125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
100 gram suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker (of citroenrasp of koekkruiden)

Zorg dat de oven alvast warm wordt, vet een of meer bakplaten in of gebruik bakpapier. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een mooie bal (zie boven). Zet hem even in de koelkast als hij erg plakkerig is. Om vormpjes te maken heb je een werkblad of plank nodig die je bestuift met bloem. De bal splits je in drieën. Zo’n derde stuk rol je plat met een deegroller of je handen. Stuif met een beetje bloem als de plak aan de deegroller of je handen kleeft. Maak koekjes door een vormpje te gebruiken, een mes of kneed zelf iets met je handen. Dankzij de bloem kun je je deeg-koekje ook makkelijker van het blad op de ovenplaat leggen. Van de restjes deeg maak je weer een bal, die rol je weer uit en dan herhaal je het proces tot al het deeg op. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Dikkere koekjes duren langer dan dunne.

Topblogs