Twee slakken paren samen
Slakken doen het dubbel. Ze zijn zowel man als vrouw. Lekker efficiënt.

In Buren gebeurt elke dag wel iets. Van de week ligt er een schaap in de sloot. Wat een commotie. Zelfs de brandweer komt helpen. Ze zijn te laat, want een aantal vlotte Burense hebben het dier uit de sloot gevist.

Wat gebeurt er nu werkelijk als een schaap te water gaat? Allereerst verzuipt het schaap als niemand het dier redt. De schapen zitten deze tijd van het jaar goed in de vacht. De wol zuigt zich vol met water en het schaap kan onmogelijk zelf uit het water komen. Er ligt dus een schaap in het water. Het is mooi weer. Er lopen toeristen over de wal en die zien dat schaap in het water. Daar praten ze over. Er komen mensen uit Buren langs. Ze schoffelen, wandelen of fietsen. Ze horen de toeristen en ze zien het schaap in het water. Ze praten met de toeristen. Maar er gebeurt niets.

Gelukkig zijn er ook mensen die echt iets doen. Echte helden. Zo’n schaap is heel erg zwaar. Wat het dier niet lukt, lukt een enkele held ook niet. Daar moet iets op verzonnen worden.

Inmiddels krijgen de toeristen de tip van de Burense bewoners om meer mensen te vertellen dat er een schaap te water is. Iets verderop worden de mensen in de winkels gealarmeerd. Komt er iemand helpen? Ja, er belt iemand de brandweer. Het duurt natuurlijk wel even voor die er zijn.

Inmiddels heeft onze eerste echte held een paar stevige jongens verderop in de boomgaard ontdekt. Zij worden erbij geroepen en met zijn drieën lukt het om het schaap te redden. Het schaap is weer aan de kant.

En dan komt de brandweer. En nog wat Burensen die willen weten hoe het met het schaap is. Zoals ik. Dat beest was allang verzopen als er niet gewoon helden zijn die direct aanpakken.

Ik was ook te laat voor een foto. Dus dan maar iets anders. Hoort ook echt bij de lente. Slakken die elkaar leuk vinden, paren door een kalken pijltje op elkaar af te schieten. Op de tweede foto zie je zo’n pijltje ook werkelijk zitten. Leuk toch. Komen er nog meer slakken. Maar deze lopen op de Aalsdijk. Ver van onze tuintjes.

Als je goed kijkt zie je de liefdespijl van een van de twee slakken. Raak.
Als je goed kijkt zie je de liefdespijl van een van de twee slakken. Raak.